BEZ PODRŠKE

BANDIĆ ODUSTAO OD PRIJEDLOGA O MANJINCIMA U GRADSKOJ SKUPŠTINI 'Tužan sam i razočaran...'

Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine
 Damjan Tadić / CROPIX

Gradonačelnik Milan Bandić povukao je jutros prijedlog prema kojem bi u sljedećem sazivu zagrebačke Gradske skupštine sjedili i predstavnici nacionalnih manjina.

Prema tom prijedlogu u sljedećem sazivu Gradske skupštine trebala su sjediti tri predstavnika srpske manjine, dva bošnjačke i jedan albanske manjine.

Bandić se na povlačenje prijedloga odlučio nakon što je, kako je sam rekao, shvatio kako za ovaj prijedlog neće dobiti dovoljan broj ruku na današnjoj sjednici Skupštine odnosno da neće dobiti potporu SDP-a i HDZ-a.

- Vjerovao sam da ćemo imati konsenzus oko ovog prijedloga. Tužan sam i razočaran. Ispričavam se nacionalnim manjinama i obećavam da će oni ući u sljedeći saziv Skupštine u kvoti od 51 zastupnika. Ja bih sebe poništio kada bih odustao od toga. Protekla dva tjedna slušam kako to ni oni s lijeva ni oni s desna to ne žele prihvatiti. Manjine nisu problem, manjine su rješenje. Imao sam najbolju namjeru da provedemo odluku Ustavnog suda - rekao je Bandić.

Budući da je prijedlog povučen, broj zastupnika će i u sljedećem sazivu Skupštine iznositi 51, u njemu mora biti jedan zastupnik srpske manjine prema odluci Ustavnog suda iz 2013 dok pripadnici bošnjačke i albanske manjine mogu, ali i ne moraju biti zastupljeni. Prema prijedlogu koji je sada povučen, broj zastupnika u Skupštini trebao bi se povećati na najviše 57, odnosno dok se ne popune sva mjesta nacionalnih manjina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:39