ZAGREB

BANDIĆEV DRUGI POKUŠAJ Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine sazvana za ponedjeljak, novi predsjednik gotovo sigurno iz HDZ-a

 Goran Mehkek / CROPIX

Novi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine zakazan je za ponedjeljak, 10. srpnja u 10 sati.

Na stranicama Gradske skupštine objavljeno je naime kako je ministar uprave Lovro Kuščević donio novu Odluku o sazivanju konstituirajuće sjednice i dnevni red koji se sastoji od četiri točke - Izbor mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine odnosno utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika i svečana prisega članova Skupštine, izbor Odbora za izbor i imenovanje te izbor predsjednika i potpredsjednika skupštine.

Kao i prošli put, konstituirajuću sjednicu će otvoriti i voditi Mirjana Lichtner, tajnica Gradske skupštine i to do trenutka određivanja osobe koja će predsjedati sjednicom do izbora predsjednika skupštine.

Prema našim informacijama ta osoba bit će Ana Stavljenić Rukavina, budući da je ona bila četvrta na listi kandidata Stranke rada i solidarnosti koja je osvojila najveći broj mandata.

Novi predsjednik Skupštine gotovo sigurno će biti iz redova HDZ-a, a u toj stranci tek trebaju odlučiti hoće li to biti Andrija Mikulić ili Drago Prgomet.

Prvi pokušaj konstituiranja Skupštine bio je 29. lipnja, no sjednica je prekinuta jer tada nije došlo do dogovora između Milana Bandića, HDZ-a i stranke Neovisni za Hrvatsku koju vode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih. Tada je počeo teći rok od 30 dana za novi pokušaj konstituiranja, a budući da je ministar Kuščević kao novi termin odredio 10. srpnja, očito je da su se koalicijski partneri dogovorili oko programskih smjernica i skupljanja 26 potpisa za izmjenu imena Trga maršala Tita. Pisano jamstvo da će se krenuti u izmjenu imena tog trga bio je nulti uvjet Neovisnih u pregovorima s Bandićem i HDZ-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:51