KONTAMINACIJA

EKOLOŠKA BOMBA U ZAGREBU Livada već pola godine prekrivena opasnim otpadom: 'I najmanje čestice mogu prouzročiti bolesti kod ljudi'

To je izuzetno opasno po zdravlje jer i najmanje čestice mogu prouzročiti bolesti kod ljudi. Čistoća mora odmah reagirati, poručili su iz Zelene akcije
 Ronald Goršić / CROPIX

Mirjana Aleksić živi u Studentskom gradu i često prolazi livadom između Novoselečkog puta i Ulice Črbeki. Do livade koja se nalazi između dva potoka vodi makadamski put, a u blizini nema nikakvih kuća, zgrada ili bilo kakvog oblika stambenog života. Ali, ima smeća. Prilikom svake šetnje Mirjana gleda razbacane crne plastične vreće, nakupine građevinskog materijala, dijelove namještaja, automobilske gume, deke, madrace... U kolovozu prošle godine odlučila je reagirati i Gradu prijaviti tempiranu ekološku bombu.

Nepravilnosti

- Nisam znala kome trebam prijaviti problem. Javila sam se prvo Čistoći, ali su me oni uputili na nadležni područni ured, odnosno na Područni ured Gornja Dubrava - ispričala je Mirjana Aleksić.

Poslala je mail Komunalnom redarstvu, priložila fotografije glomaznog otpada i zamolila da što prije reagiraju. I odmah drugi dan dobila je odgovor Gorana Jelavića, voditelja Odsjeka.

Zagreb, 220217.
Ilegalno odlagaliste glomaznog otpada na krizanju ulica Crbeki i Novoselackog puta nedaleko Studentskog grada.
Na fotografiji: glomazni otpad.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

“Nadzorom terena komunalni redar je utvrdio postojanje prijavljene nepravilnosti te je poslan nalog za sanaciju putem mobilne aplikacije e-redar”, stajalo je u odgovoru. Mirjana Aleksić je vjerovala da će se problem brzo sanirati. Drugi dan je otišla u šetnju, smeće je i dalje bilo tamo. I dan poslije toga. I šest mjeseci poslije smeće je i dalje bilo na istoj livadi između dva potoka, samo u još većoj količini.

No, u Gradu kažu da su oni uklonili smeće, ali se ponovno nakupilo.

- Komunalno redarstvo je provelo očevid na istoj lokaciji te je 25. kolovoza 2016. godine izdan nalog za čišćenje, koji je odobren 29. kolovoza, te je podružnica Čistoća 19. listopada 2016. realizirala izdani nalog i uklonila otpad - rekao je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Zagreb, 220217.
Ilegalno odlagaliste glomaznog otpada na krizanju ulica Crbeki i Novoselackog puta nedaleko Studentskog grada.
Na fotografiji: glomazni otpad.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Čišćenje

Dodao je da se na navedenoj lokaciji ponavlja odlaganje različitog otpada ubrzo nakon svakog provedenog čišćenja. Komunalni redar je ponovno izašao na teren u veljači gdje su zatekli 50 kubika glomaznog otpada te je ponovno izdan nalog Čistoći. Ovaj su se put među otpadom našli i polomljeni dijelovi azbestnog krova, koji su izuzetno opasni.

- To je izuzetno opasno po zdravlje jer i najmanje čestice mogu prouzročiti bolesti kod ljudi. Čistoća mora odmah reagirati i ukloniti otpad kako ne bi bilo težih posljedica - poručili su iz Zelene akcije.

“Nema smisla samo odvesti smeće, treba postaviti rampe!”

U Komunalnom redarstvu neslužbeno doznajemo da u svakom trenutku postoji između 150 i 200 aktivnih naloga, zbog čega je nemoguće odmah sanirati svaki problem. Ipak, ovaj problem nije star tjedan dana.

- Smeće se počelo gomilati kada smo ušli u Europsku uniju. Prestalo se odvoziti dva puta godišnje, kako se prije odvozilo, i sada se mora ispuniti zahtjev Čistoći za odvoz glomaznog otpada - rekla je Mirjana Aleksić te dodala da mnogima to predstavlja problem pa radije smeće istovare u prirodi.

Zasad se ne zna kada će livada na križanju Novoselečkog puta i Ulice Črbeki doći na red i biti očišćena, ali Mirjana Aleksić smatra da nije dovoljno samo ukloniti otpad jer će ljudi ponovno dovoziti svoje smeće.

- Nema nikakve koristi ako se to samo odveze, treba fizički onemogućiti pristup livadi pomoću rampe ili postaviti kamere na ulazu. Svatko tko prekrši, neka bude novčano kažnjen - zaključila je Mirjana Aleksić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:38