ZIMSKA BAZA NA ŽITNJAKU

FOTO: Proveli smo noć s djelatnicima ZG cesta uoči najsnježnijeg dana u godini: 'Čeka nas smjena od 12 sati, a već znamo koje ceste su nam prioritet'

 Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Rudolf Birač vratio se sa svoje 12-satne smjene. Parkirao je ralicu i sjedi još malo u kamionu. Potreban mu je odmor prije negoli sjedne u auto i krene doma. Skida crnu, vunenu kapu. Bio je cijeli dan na Sljemenu, ali njegova ralica nije stalno čistila.

- Cesta je ledena, bilo je jako sklisko. U jednom trenutku ralica mi je proklizala i prevrnula se - rekao je Birač.

Zagreb 140117. 
Ulica Gordana Lederer. 
Sjediste zagrebacke zimske sluzbe.
Na fotografiji: Ivan Starcevic, Ivica Fabecic, Stjepan Preberin i Kresimir Butkovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Treći stupanj

Ostao je tamo do dolaska kolega koji su ga uspjeli izvući. Kamion sa solju ostao je gore. On je bio preduboko u snijegu. Unatoč svemu, zadatak je obavljen i Sljemenska cesta u konačnici je očišćena. Bilo je 18.30 sati i vrijeme da se krene doma. Prije negoli je ušao u zgradu, Birač je očistio svoje radničke cipele. Na njima je još bilo sljemenskog snijega.

- Sutra u 6 sve ispočetka - rekao je.

Sljedećih nekoliko dana tako će izgledati dan gotovo svih zaposlenika Zimske službe. DHMZ je najavio snijeg za danas, a sutra se očekuje da će padati cijeli dan. Isto pokazuje i norveški meteorološki portal Yr. Snijeg će početi u 4 ujutro i padati sve do 19 sati. Očekuje se desetak centimetara snijega, što znači treći stupanj pripravnosti za dečke iz Zimske službe. I radno vrijeme od 12 sati kako bi grad mogao normalno funkcionirati. Cijelo su vrijeme u stanju pripravnosti i u konstantnoj vezi s DHMZ-om, ali stvarno stanje s terena javljaju im ledomati. Ledomati? Uređaji koji mjere razinu vlažnosti zraka i ceste te mogućnost poledice, postavljeni na 17 lokacija u gradu. Vlado Suša, glasnogovornik Zagrebačkih cesta, ističe da ništa ne prepuštaju slučaju.

Zagreb 140117. 
Ulica Gordana Lederer. 
Sjediste zagrebacke zimske sluzbe.
Na fotografiji: Ivan Starcevic u skadistu soli.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / HANZA MEDIA

- Snijeg nas ne može iznenaditi. Mi ne čekamo, nego smo stalno pripremljeni - kaže Suša.

Prošlotjedni snijeg poslužio im je kao generalna proba da testiraju već uhodani mehanizam. Naime, u trenutku kad snijeg počne, postoje ulice prvog i drugog prioriteta čišćenja.

- Prvi prioritet predstavljaju sve glavne prometnice, dakle Slavonska, Vukovarska, Savska i ostale. Tu spadaju i linije javnog prijevoza, mostovi te prilazi važnijim institucijama i službama poput Hitne i policije - objašnjava Suša.

Zagreb, 130117.
Zimska sluzba, ulica Gordana Lederera.
Reportaza iz zimske sluzbe uoci najave velikih snijeznih oborina iduceg tjedna.
Na fotografiji: ralice.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Drugi prioritet su sve ostale ulice, točnije 1476 kilometara ceste. U petak su ralice cijeli grad prošle u roku od dva sata.

Riječ je zapravo o kamionu koji se u roku od 20 minuta opremi ralicom i priključkom za razbacivanje soli. Ove je zime potrošeno već 4000 tona soli, a još 17.500 ih ima u hangaru. Golema slana planina koju već 30 godina utovaruje Ivan Starčević, najpoznatiji brk Zimske službe.

Brzo zaboravljeni

- U jednom trenutku prestaneš brojati tone - kaže Starčević.

Otkriva kako prilaz svojoj kući ne soli. To obavlja na starinski način. Lopatom. Pamti brojne zime, ali posljednja koja mu je ostala u sjećanju bila je ona 2013. godine. I Krunoslav Posavec, koji ralicu vozi već šest godina, sjeća se te zime.

- Kada nam iz centrale jave, mi odmah krećemo. Nema stajanja! Na cesti smo za manje od deset minuta - napominje Posavec.

Zagreb, 130117.
Zimska sluzba, ulica Gordana Lederera.
Reportaza iz zimske sluzbe uoci najave velikih snijeznih oborina iduceg tjedna.
Na fotografiji: gps soba.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

Ljudi ih uvijek s veseljem dočekaju, nude im čaj i kavu, ali ponekad znaju imati problema s građanima.

U danima koji dolaze djelatnici Zimske službe bit će dočekani kao heroji te potom brzo zaboravljeni. Do sljedeće zime. I novog snijega.

Savjeti za građane: Ne parkirajte na ulaze u uske ulice

Kako bi Zimska služba neometano mogla obavljati svoj posao, Vlado Suša, glasnogovornik Zagrebačkih cesta moli građane da propisno parkiraju u uskim ulicama. - U ulicama drugog prioriteta građani moraju propisno parkirati svoja vozila, jer ako zakrče ulaz ralice ne mogu ući u ulicu, čime će ona ostati neočišćena - kaže Suša te apelira na građane da stave zimsku opremu kako ne bi došlo do prometnog čepa.

Ako dođe do toga, onda ralice zapnu u gužvi i puno dulje će trebati da dođu na traženu lokaciju i očiste grad. Iz Zimske službe ujedno mole građane da svoje upite te neočišćene ulice prijavljuju na broj telefona: 08002554, ali napominju kako Zimska služba čisti samo kolnike. - Pločnike, parkove, ulaze, to ne čistimo mi, nego mala Zimska služba. Molimo građane da ne prijavljuju takve slučaje nama, jer su oni u nadležnosti ostalih gradskih službi poput Zrinjevca ili Čistoće - rekao je Suša.

Danas će biti umjereno do pretežno oblačno; u Gorskom kotaru i Lici povremeno snijeg, na Jadranu kiša, ali je snijeg mjestimice moguć i uz obalu, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Snijega će ponajprije navečer i u noći mjestimice biti i u istočnim i središnjim krajevima. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak, na Jadranu jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura između -3 i 2, na Jadranu od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva.

U Zagrebu će biti pretežno oblačno, osobito u noći te prema sutrašnjem jutru povremeno slab snijeg. Zapuhat će umjeren, poslijepodne i navečer povremeno i jak sjeveroistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura oko 1 °C.

Sutra će vrijeme biti slično, pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, na Jadranu s kišom i snijegom. I dalje vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak koji u gorju može imati olujne udare. Na Jadranu će puhati jaka, na udare olujna i orkanska bura. Najniža jutarnja temperatura između -8 i -3, na Jadranu od -1 do 4, a najviša dnevna od -6 do -1, na Jadranu između 1 i 7 °C.

I sutra će u Zagrebu biti oblačno, povremeno sa snijegom. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočnjak koji u gorju može imati olujne udare. Temperatura zraka uglavnom između -4 i -1 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:37