NA KRIŽIMA POREZNIH OBVEZNIKA

GOTOVO MILIJUN KUNA! Zagrebačka nadbiskupija zatražila je od Grada da se čelični križ visok gotovo 18 metara premjesti s Hipodroma 295 metara dalje

 
Zagreb, 190817. Hipodrom. Celicni kriz na hipodromu. Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Zagrebačka nadbiskupija zatražila je od Grada Zagreba da se čelični križ visok gotovo 18 metara premjesti s Hipodroma na južni nasip rijeke Save, a taj pothvat, kako je navedeno u elaboratu, neće platiti Crkva, nego svi građani Zagreba iz prireza.


Razlog izmještanja križa 295 metara dalje od sadašnje lokacije je, navodi se u dokumentaciji, želja Zagrebačke nadbiskupije da trajno obilježi dolazak pape Benedikta XVI. te kako bi se prolaznici mogli zaustaviti i proći oko križa, koji bi se trebao nalaziti na Obali Ivana Supeka, koja obuhvaća dio južnog nasipa rijeke Save, u zoni zaštitne zelene površine između dva rasvjetna stupa.

Zagreb, 190817. Hipodrom. Celicni kriz na hipodromu. Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Prema natječajnoj dokumentaciji, rok za dostavu ponuda bio je 24. srpnja 2017. i odluka o odabiru izvođača radova se donosi u roku od 90 dana od isteka roka za dostavu ponuda, tako da bi se izvođač radova mogao znati tek u listopadu.

Želja Nadbiskupije o selidbi križa, postavljenog na Hipodrom povodom dolaska pape Benedikta XVI., i to samo nekoliko stotina metara dalje od trenutne lokacije, koštat će prirezne obveznike 750 tisuća kuna bez PDV-a. Konačna bi se cifra tako, kad se ukalkulira i porez na dodanu vrijednost, mogla popeti i do 937.500 kuna.

Prema dostupnoj dokumentaciji, Grad planira financirati i prijevoz križa s jedne na drugu lokaciju, kao i tlocrtno proširenje krune nasipa oblika trapeza dužine 50 metara na dijelu pješačke staze na samom nasipu i 8 metara prema nožici nasipa, zatim postavljanje armiranobetonskog temelja, ugradnju četiri klupe, sijanje trave i sađenje cvijeća, osiguravanje infrastrukture za postavljanje dodatne rasvjete u budućnosti, pjeskarenje i farbanje križa, popravke eventualne štete koja će nastati zbog radova, ali i ispitivanje tla po nalogu Hrvatskih voda. J Sergej Trajković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:08