LJUTITI STANARI TRNJANSKE SAVICE

'Grad je izdao lokacijsku dozvolu za crkvu veličine Esplanade u kvartovskom parku!'

 Geoportal/Suzana Dobrić Žaja

Usprkos protivljenju velikog dijela stanovnika Trnjanske Savice, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te brojnih građana Zagreba, ipak je izdana lokacijska dozvola za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici.

Dozvola, za sada nepravomoćna, izdana je u najkraćem mogućem roku.

- Za one koji nisu vidjeli projekt ili nisu vješti u čitanju nacrta, površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora s unutarnjim trgom otprilike je jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu Ovdje ne govorimo o skromnoj građevini već o raskošnom kompleksu pastoralnog centra koji uključuje crkvu sa 420 sjedećih mjesta, župni ured, dvije dvorane, ured Caritasa, stanove za župnika, vikara i domaćicu, naravno sa svim potrebnim servisnim prostorima – garaže, spremišta, sanitarije, stubišta i već puno puta spominjani zvonik visine 45,3 metra čiji je vrh 'perforiran radi bolje čujnosti zvona'. Blok hotela Esplanade je dimenzija oko 57x47 m, a planirani kompleks crkve i župnog dvora s unutarnjim trgom oko 55x42,6 m - tvrde iz Inicijative građana Trnjanske Savice 'Čuvamo naš park' te napominju kako je Grad odbacio dvjestotinjak zaprimljenih prigovora, 'uz štura ili nikakva obrazloženja koja daju naslutiti da ih nitko nije ozbiljno razmotrio'.

- Napominjemo da se ne radi o tipskom, općenitom prigovoru na predloženu lokaciju crkve, već o ozbiljnim prigovorima na proceduru, kao i na sam projekt koje su sastavljali sudski vještaci, pravnici, arhitekti i krajobrazni arhitekti, dakle ljudi od struke.

Postavlja se pitanje zašto se gradonačelnik Bandić toliko zauzeo za izgradnju crkve baš u parku, iako u neposrednoj blizini postoje druge prikladnije lokacije za gradnju? Zašto, kada je i veliki broj vjernika sa Savice protiv uništenja dijela parka i nema ništa protiv neke druge adekvatne lokacije? - pitaju se iz Inicijative 'Čuvamo naš park'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:57