Holding dijelio slikovnice o spalionici po vrtićima

Unatoč činjenici da je Hrvatski liječnički odbor izrazio negativan stav o spalionici Resnik te je više od 90 % mještana potpisalo peticiju protiv, Zagrebački holding podijelio je djeci predškolske dobi slikovnice i filmiće koji promoviraju spalionicu, a o štetnim posljedicama u oba materijala nema ni riječi.



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno je najavio da će se slikovnicu i film uskoro dijeliti po svim zagrebačkim osnovnim školama i vrtićima.



Akciji su se snažno usprotivili i u Zelenoj akciji jer smatraju da slikovnica za djecu o spalionici otpada pod naslovom “Spalionica smeća - čistionica”, čiji je nakladnik Zagrebački holding, a promovirao ju je gradonačelnik Milan Bandić, uopće nema odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a da je crtić, osim što je nebulozan, i potencijalno opasan za djecu.



- Zaprepašteni smo tim skandalom gdje Bandić slikovnicom i crtićem djeci pere mozgove kako bi povećao podršku za svoj politički kontroverzni projekt nepotrebne i opasne spalionice otpada. Slikovnica je puna netočnosti i neprimjerenosti za djecu, a riječ je o nedopustivom miješanju političke propagande u odgojno-obrazovni sustav - ispričao je Marijan Galović, koordinator kampanje protiv spalionice otpada.



Kako je dodao, Zelena akcija kontaktirala je i nekoliko učitelja i odgojitelja koji su im, tvrde, rekli da takvu slikovnicu ne bi davali ni starijoj djeci jer oni ne bi razumjeli sadržaj, a pogotovo ne uzrastu od 4 do 12 godina.



 - U crtiću se druže tenisica i lopta, a nakon što se lopta pokida i ode se čistiti u spalionicu, u jednom trenutku, dok je u vatri, kaže: “Vau! Kako sam sad čista!” - ispričao je Galović. Također tvrdi da djelatnica zadužena za publikacije za najmlađu dob ne zna o čemu je riječ ni u slikovnici ni u crtiću.



Među prvima su ovaj materijal dobili mališani iz vrtića Ivane Brlić Mažuranić čija ravnateljica Mira Božić ne vidi razlog zbog kojih bi slikovnice bile sporne.



- Djecu od najranije dobi treba educirati o očuvanju okoliša. Slikovnica je u redu, a isto ne mogu reći i za crtić jer ga nismo stigli pogledati - ispričala je Božić.



Ljubičić ne zna ništa o materijalima

Direktor Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić ne zna da postoje slikovnice i crtić namijenjeni djeci pa tako ni postoji li za njih odobrenje Ministarstva.



- Za to se trebate obratiti direktoru podružnice ZGOS-a - objasnio je. 



Sanjin Španović i Tina Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:55