DRAGUTIN SASTIĆ

ISPOVIJEST TRADICIJSKOG FRIZERA IZ ILICE KOJI JE POBIJEDIO NA EUROPSKOM PRVENSTVU U PARIZU 'Frizirao sam ih sve, od Ćire Blaževića do Zdravka Čolića'

Jedan je od rijetkih danas u Zagrebu koji svojim  klijentima nudi pravo “kaubojsko” brijanje britvom, a lice im štiti vlažnim i vrućim ručnikom
 Darko Tomaš / CROPIX

Dugogodišnji frizer Dragutin Sastić jedan je od rijetkih koji mušterijama nudi pravo “kaubojsko” brijanje britvom, a za ovaj tradicionalni način brijanja ima i poseban trik. Nakon što klijentu lice zaštiti kremom, omota ga u vlažan i vrući ručnik.

- Koža je osjetljiva i lice se mora napariti da bi pore omekšale i kako bi britva lakše klizila. Najbolje je ručnik namočiti u čaju od mente, ali može se i u vodi - objašnjava nam Sastić dok stavlja kremu za brijanje na penzl.

Kaže da nikada nije porezao mušteriju, ali je jednom porezao sam sebe kao učenik jer je krivo okrenuo britvu. No, od tada kao da je prošlo stoljeće jer britva mu savršeno leži u ruci, a to potvrđuju i zadovoljne mušterije. Iako je danas jedan od rijetkih tradicionalnih frizera, i teško je živjeti samo od toga, Sastić kaže da ne razmišlja o zatvaranju obrta jer i dalje mu dolaze njegove vjerne mušterije.

- Ma skoro sam zaspao od ugode dok me brijao - rekao je Hrvoje Matica (46), a umirovljeni profesor Mile Previšić već je dugi niz godina vjerna mušterija, jer kaže da je Sastić jedini koji ga zna ošišati kako spada.

Obična britva

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, naime, prema informacijama iz Obrtničke komore, ima tek oko 1200 frizera, no ne nude svi svojim gostima ovakav tretman.

- Mnogi današnji frizeri misle za sebe da su dobri, no većina ih ne zna baratati običnom britvom. Meni to nije problem i zato u tren oka radim undercut frizure koje su sada pravi hit - rekao je frizer Sastić.

Jednu takvu frizuru nosi i lutka u izlogu njegova frizerskog salona Potepuh na Ilici.

- To vam je moj Johann, s njim sam pobijedio na Europskom prvenstvu u Parizu - ponosno će Sastić, koji je ovog rujna osvojio zlatni pehar u kategoriji majstor stilist na Europskom prvenstvu frizera u Francuskoj.

Neobični lutak Johann uz popularnu frizuru ima i bradu upletenu u pletenice. Sastić kaže da je takva brada u svijetu veliki hit, te da svi oni koji se tetoviraju imaju i ispletene brade. Dok miješa farbu za mušteriju koja redovito dolazi na prekrivanje sijedih, Sastić već planira nove pobjede na Svjetskom prvenstvu frizera u rujnu 2017. godine u Parizu.

Potepuh

- Najveća želja mi je da sljedeće godine hrvatska ekipa bude na svjetskom tronu - rekao je, te pozvao sve mlade frizere s entuzijazmom da mu se jave kako bi ih pripremio da postanu dio ekipe za Svjetsko prvenstvo.

Sastić je za frizera počeo učiti 1968. Svi su u njegovoj obitelji mehaničari, no on se pronašao u svijetu frizura.

- Da bi bio dobar frizer moraš voljeti ljude i ništa ti ne smije biti teško - zaključuje i dodaje da pravi frizer treba uzeti mušterijine želje s dozom odmaka, jer želje treba prilagoditi stvarnoj situaciji i ponekad savjetovati neku drugu frizuru koja će osobi bolje pristajati. Najljepše kovrče radi metalnim viklerima, a iako prati trendove, kaže da kod njega u salonu nema pegli i figara.

- Mlade cure si svakodnevno ravnaju kosu peglom i to je užasno, ja vam ne mogu niti opisati koliko to šteti kosi - objašnjava.

Salon Potepuh otvorio je 2000., a prije je radio kao frizer u Interkontinentalu i u Esplanadi, a kroz bogatu karijeru mnoge su se poznate osobe našle u njegovim rukama.

Unuci

- Miroslav Ćiro Blažević i Tomislav Ivčić su mi bili redovite mušterije, a često sam frizirao i Zdravka Čolića, Sašu Zalepugina... Ma toliko ih je bilo da ih se sada ne mogu svih ni sjetiti - kaže Sastić koji uz vjerne mušterije frizira i cijelu svoju obitelj.

Prije par dana dobio je prvog unuka, a unučicama Lari i Ramoni najčešće krati šiške. Na pitanje šiša li svoju suprugu, u šali je samo rekao: “Ona se nikome drugome ne da”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:30