SIJEČANJSKI VODIČ

JOGURT ZA JEDNU KUNU, KRUH JEFTINIJI 30%? Napunili smo dvije vrećice hrane za 50 kuna!

 Damjan Tadić / EPH

Jogurt za jednu kunu, čokoladice za dvije kune, Nutella za 17 kuna umjesto 25, štruca kruha za pet kuna umjesto za sedam, “ciglica” kave od 200 grama za 14 umjesto 19 kuna...

U Zagrebu se na hrani itekako može uštedjeti, a osim uobičajenog kupovanja na akcijama brojni su građani otkrili outlete hrane i tvorničke dućane pojedinih brendova, u kojima se hrana pred istekom roka trajanja prodaje i po 90 posto nižim cijenama.

Jedan od takvih outleta nalazi se na Dolcu. Riječ je o Dukatovoj prodavaonici u kojoj su zbog skorog isteka roka trajanja cijene proizvoda drastično snižene.

Uvijek nove akcije

Kupce međutim oduševljava što taj rok nije za jedan ili dva dana, već je proizvod često dobar i do desetak dana. Kako se bliži dan isteka, cijena se snižava. Na dan kad smo posjetili prodavaonicu, kupci su iz nje izlazili s punim vrećicama hrane.

- Vrhnje je tu oko dvije kune, rok za desetak dana, a potrošit ćemo ga za blagdansku francusku salatu - govore kupci, koji se vraćaju i zbog simpatičnih prodavačica koje im uvijek napomenu što je na akciji i moglo bi ih interesirati.

Drugi outlet s prehrambenim proizvodima nalazi se na Trešnjevačkom placu. U toj prodavaonici Atlantic Tradea nalaze se brendovi koje inače proizvodi, uvozi ili distribuira ta tvrtka, a kojima se bliži istek roka trajanja.

Proizvodi su sniženi od 30 posto naviše, ovisno o isteku roka trajanja. Što se više bliži istek rok trajanja, to su cijene niže.

- Ako imamo velike količine na skladištu, cijena u startu može biti jeftinija 50 posto. Popusti idu do 90 posto - govori prodavačica i navodi da u trgovini imaju širok asortiman robe, od dječjih proizvoda, slatkiša, kozmetike, a u vrijeme blagdana prodavali su i poklon pakete na sniženju.

Mogućnost rezervacije

- Imamo i asortiman kojem ne istječe rok trajanja, po redovnoj cijeni, iako je i ta cijena nekoliko kuna jeftinija nego u ostalim trgovinama - dodaje prodavačica, koja već kupce zna po imenu te im uvijek pomogne pri odabiru. Kupci su, navodi, najzainteresiraniji za Nutellu, Cedevitu, Raffaelo i Ferrero Rocher, kojima je cijena 30 posto niža nego u ostalim trgovinama.

Sve više građana po kruh i peciva odlazi u Planinsku, u kojoj se nalazi proizvodni pogon Pan Peka, u sklopu kojeg se kruh, peciva i drugi pekarski proizvodi prodaju i po 30 posto nižim cijenama.

Nižu cijenu tamo je moguće držati jer je prostor prodavaonice u vlasništvu tvrtke, zbog čega nema troška najma ni distribucije.

Tako se u Planinskoj kruh može kupiti za 5 umjesto za 7 kuna, a motani burek stoji 7, umjesto uobičajenih 10 kuna.

- Proizvodi su 30-ak posto jeftiniji, ali potrebno je doći do 12 sati jer se sve brzo rasproda. No pružamo mogućnost rezervacije određenih proizvoda - ispričala je prodavačica.

Tvrtka Franck jeftinije proizvode prodaje u svom diskontu u Vodovodnoj ulici. Tamo se mogu naći kave, čajevi, čipsevi po nižim cijenama u odnosu na uobičajene trgovine. Cijene su one koje Franck za svoje proizvode postavlja kao preporučenu maloprodajnu cijenu, što znači da su manje trgovačke marže na njih.

Jeftinije i za ljubimce

- Dvije ciglice kave s limenkom kod nas stoje 33,90, a u dućanima 38 kuna, čips od paprike je 9,99, umjesto 14 kuna... Ne radi se o proizvodima pred istekom roka trajanja, već o cijenama po kojima ih mi prodajemo trgovinama - rekli su u prodavaonici.

Jeftinije se može proći i u kupnji hrane i opreme za ljubimce. Zoo City outlet na Žitnjaku prodaje proizvode za ljubimce po 10 posto nižim cijenama u odnosu na ostale Zoo City dućane u gradu.

Kako bi provjerili cijene uputili smo se u outlete s 50 kuna u džepu. Vratili smo se s dvije prepune vrećice u kojoj se našlo pet paketa acidofilnih mlijeka, dva paketa svježeg sira i vrhnja, pet kiselih mlijeka, paket voćnih jogurta sa žitaricama, dva snacka sa žitaricama, sedam čokoladica Kinder Pingui...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:26