SAVA

KAOS UOČI DOLASKA STRANIH STUDENATA Pucaju cijevi, često nestaje struje, a i kuhinja se raspada

U studentski dom Stjepan Radić za dva tjedna dolaze sudionici Europskih sveučilišnih igara iz čak 41 europske zemlje i boravit će sve do 25. srpnja

Samo tjedan dana prije useljenja prvih volontera i dva tjedna uoči dolaska nekoliko tisuća stranih studenata na Europske sveučilišne igre, radovi u nedavno obnovljenom Studentskom domu Stjepana Radića na Savi - i dalje traju.

Svako malo se otkrije neka nova nepravilnost koja je nastala prilikom gradnje, a studenti se, kažu, više ni ne obaziru na radnike koji su posljednjih mjesec dana postali stalni stanari studentskog doma. Iako je do danas sve trebalo biti do kraja uređeno i spremno za goste iz inozemstva, situacija na Savi pokazuje potpuno drugačiju sliku.

Posljedice

Ulaze u paviljone krase vreće cemente i raznog građevinskog materijala, a prvi veliki problemi krenuli su prije tri tjedna kada je otkriveno da tuševi u kupaonicama u četvrtom paviljonu nisu dobro postavljeni.

- Voda uopće više nije izlazila iz tuševa. Sve je bilo zaštopano i nismo se više mogli normalno tuširati. Tada su krenuli radovi i od onda nikako da stanu. Izvadili su tuševe van, krenuli postavljati nove, a mi se nemamo gdje tuširati. Prvo su radila samo četiri tuša na cijelom krilu, a onda u jednom trenutku ni jedan - rekao je Igor Klenovščak koji je ogorčen na konstantne radove na Savi.

Razgovarali smo i s radnicima koji su nam otvoreno rekli kako gradnja od samoga početka nije išla u dobrome smjeru i da se sada osjete posljedice nemara. Tuševi su bili napravljeni pod krivim nagibom, zbog čega voda nije pravilno curila i sada se moraju mijenjati kade na prvom i drugom katu četvrtog paviljona. Rečeno im je da radovi moraju biti gotovi do 4. srpnja, a prvi volonteri useljavaju u domove samo dan kasnije.

Teže uče

Uz loše postavljene tuševe postoji još niz ostalih problema u nedavno obnovljenim domovima. U osmom paviljonu, primjerice, pukla je cijev u kupaonici na četvrtom katu zbog čega se morao probiti zid, a sada se se postavljaju nove pločice.

- U jednom trenutku voda se slijevala i sa zidova pa smo mislili da prokišnjava krov, ali onda su se počele pojavljivati mokre mrlje po zidovima i vidjelo se kako prate trag vode sve do kupaone. Saznali smo da je pukla cijev i da će krenuti opet s radovima - rekao je Jurica Bićan te dodao da svako malo vidi radnike kako prolaze Savom.

Studenti kažu da u takvim uvjetima ne mogu učiti za fakultet.

- Kuhinja, kupaonica i hodnik su povezani na istu strujnu sklopku i zbog strganog štednjaka često nestaje struje. Osim toga, radnici stalno dolaze i nešto popravljaju, a to nam baš ne pomaže u učenju - rekla je Barbara Sokolić. Ružica Rajšić, pomoćnica upravitelja SC-a za smještaj, kaže da nije riječ o velikim popravcima.

- Normalno je da se tijekom boravka u prostoru otkrivaju određeni nedostaci. Imamo dvogodišnju garanciju pa studenti ne moraju brinuti da će nešto biti nefunkcionalno - izjavila je Rajšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:47