ŽESTOKA RASPRAVA

MAJKA 'Ne želim da moja kći ide na vjeronauk, tome nije mjesto u školi'; RAVNATELJ ŠKOLE 'Ispričavam vam se zbog odgovora našeg učitelja'

Jasna Jelena Andres i njena kćerka Asja.
 Ronald Goršić / CROPIX

Vjeronauk u školama jedna je od tema koja ne prestaje izazivati polemike. Još jednom je došla u prvi plan nakon što je na društvenim mrežama svoj slučaj ispričala majke učenice prvog razreda Jasna Jelena Andres.

Naime, zanimalo ju je zašto su djeca 1.b razreda, njih četvero koliko ih ne ide na vjeronauk, za to vrijeme u kabinetu, potpuno sama, a ne u knjižnici kako su se na početku godine dogovorili. Pitanje je postavila razredniku svoje Asje, dugogodišnjem učitelju Osnovne škole Vrbani Anti Pađenu.

- Zar je dozvoljeno da djeca toliko dugo budu bez nadzora odrasle osobe? To je više pitanje koje ide školi. Da ih mi roditelji ostavimo same u kući 45 minuta, počinili bismo kazneno djelo prema Obiteljskom zakonu - upitala je majka.

Odgovor učitelja

Uskoro je dobila nevjerojatan odgovor samog učitelja Pađena, čije dijelove prenosimo u originalnom obliku.

- Inače su sva djeca u prostoriji koja je slobodna za vrijeme VJ ili nekog drugog predmeta kao što je njemački, informatika. Knjižnica nije za 1.b nego za učenike cijele škole. Što se tiče pasivnog slušanja nisam znao da ste stručnjak za akustiku, a zgradu je gradila Novogradnja 1992. g. pa se obratite njima. Djeca ne ostaju sama jer su u blizini djelatnici škole, ako čuju što, odmah reagiraju. Mene se ne tiče kako ćete Vi ostavljati svoju djecu, a ako želite da ih ja pazim 45 minuta morat ćete platiti taj sat jer nisam ja volonter, a plaću primam po zakonu i odrađenim satovima. Vidim da ste i pravnica pošto poznate Obiteljski zakon, baš lijepo.... Mogu samo reći da mi je jako žao što idem u mirovinu pa da sredim sve nejasnoće po kratkom postupku i vrlo elegantno - odgovor je dugogodišnjeg učitelja Pađena koji je razbjesnio Jasnu Jelenu.

- Djeca sjede sama u malenom kabinetu, ne smiju pričati niti šuškati jer ih neprestano ušutkavaju. U slučaju da su preglasni, izbace ih na hodnik. Nije ispoštivan dogovor, a moja Asja se osjeća toliko loše tijekom ta dva sata vjeronauka da je nedavno rekla kako je bolje da ipak ide na njega - priča majka Andres.

Vjeronauk je u razredu njene kćeri na rasporedu ponedjeljkom usred dana i srijedom zadnji sat, što joj, kaže, opet ništa ne znači jer ostaje na dnevnom boravku. Svoju kćer nije upisala na vjeronauk jer smatra kako crkvenom nauku nije mjesto u školi, ali ne želi da joj dijete bude diskriminirano.

V.d. ravnatelja OŠ Vrbani Mislav Batarelo majci se ispričao zbog nekorektnog odgovora učitelja Pađena te je pozvao da dođe u školu kako bi to učinio i osobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:57