SPORNI TRG

MILAN BANDIĆ IPAK IMA VEĆINU Mikulić izabran za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine! Esih: 'S naše strane nema ucjena'

 
 HANZA MEDIA

NOVO 14:52 Bruna Esih također je potvrdila kako u sporazumu nema ništa oko promjene Trga maršala Tita. 'Ne znam kakvi su to problemi oko liste gospodina Bandića. Koliko ja znam gospodin Lustig je javio da je bolestan. S naše strane nije bilo nikakvih ucjena', kazala je Esih.

'Ovo nije koalicija, ovo je suradnja', naglasila je Esih. Potvrdila je i da je njena stranka dobila Odbor za imenovanje ulica i trgova, te Odbor za prostorno uređenje.

---------------------------

14:30 Andrija Mikulić s 26 glasova ZA prihvaćen je za predsjednika Skupštine. Protiv je bilo 20, a suzdržanih 5 glasova.

'Ovaj sporazum nije predmet političke trgovine, već je dokazan većinom na glasovanju. U sporazumu ništa nije vezano za promjenu imena Trga maršala Tita. Imamo 17 projekata koji će poboljšati život u gradu Zagrebu, sve je to ugrađeno u sporazum. Na sljedećoj sjednici pokrenut će se procedura oko promjene imena Trga maršala Tita', kazao je Mikulić novinarima.

-------------------------

14:20 'Moja dva strica su poginula na Sutjesci, dvojica na Bleiburgu. Neću dalje. Sve drugo je plod špekulacija. Rekao sam da se taj trg nazove Trg Republike Hrvatske. Zašto to netko do sada nije napravio? Još 1993. Tuđman je stopirao prijedlog Odbora da se promijeni ime trgu. Povijesne okolnosti bile su takve. Danas su drugačije. Svatko tko je protiv preimenovanja ima problem, ali to nije moj problem', poručio je Bandić s govornice.

'Ja da sam svoj program dijelio s vama iz opozicije nikada ne bih uzeo i šesti mandat. Moja je poruka svima: čuvajte se teške retorike. Prošlo je vrijeme da svi moramo misliti isto', kazao je Bandić.

Na prozivke Tomislava Tomaševića kako je promijenio stav oko Trga maršala Tita, Bandić je poručio: Znate zašto sam toliko dugo na vlasti. Jer znam slušati, a i dok drugi misle - ja napravim', kazao je Bandić.

------------------------------------

Za predsjednika Gradske skupštine predložen je HDZ-ovac Andrija Mikulić, no SDP ga nije podržao.

"Žalosno je kad politika postane trgovina i ucjena. Ovo svima nama ne bi trebalo služiti na čast. ja za njega ne mogu glasati jer kako je vodio Gradsku skupštinu u prošlom mandatu nijemu služilo na čast", kazao je Zvane Brumnić iz SDP-a.

--------------------------

13:50 Potvrđeno je da umjesto Branka Lustiga u Skupštinu ulazi dr. Vjekoslav Jeleč.

---------------------------

13:15 Sjednica je počela, a prisutan je 51 zastupnik. Za predsjednicu Mandatnog povjerenstva, Vesnu Nađ, i članove povjerenstva Sandru Švaljek, Mislava Hermana, Dragicu Nikolić i Nenada Matića, glasalo je 50 zastupnika u Skupštini.

Mandatno imunitetno povjerenstvo mora zasjedati te je određena stanka od 20 minuta.

-----------------------------

'Skupština je odgođena ponovo, ali ovaj put na nekoliko sati, točnije do 13 sati', rekla je glasnogovornica Ministra uprave Željka Perić.

Kako saznajemo, još nije skupljeno 26 potpisa potrebnih za oformiti većinu. Konstituirajuća sjednica Skupštine odgođena je jer je slavni hrvatski producent Branko Lustig s Bandićeve liste odbio dati potpis za preimenovanje Trga maršala Tita, što znači da je prikupljeno 25 potpisa za taj postupak koji je preduvjet Hasanbegovića i Esih da uđu u koaliciju s Bandićem.

Kako se neslužbeno doznaje, Lustiga bi do 13 sati trebao zamijeniti drugi zastupnik s Bandićeve liste, koji će potpisati micanje Titova imena s Trga. Navodno bi Branko Lustig mogao podnijeti ostavku na mjesto zastupnika u Skupštini...

U međuvremenu, stigla je informacija da će umjesto Lustiga u Skupštinu ući dr. Vjekoslav Jeleč, liječnik u KB Dubrava, koji je bio 18. na Bandićevoj listi za lokalne izbore. On bi trebao dati ključni 26. potpis za promjenu imena Trga maršala Tita te bi Skupština na kraju danas ipak trebala biti konstituirana.

Tomislav Mamić
Vjekoslav Jelač (u bijeloj košulji)

---------------------------------------

Nakon što prije prvo konstituiranje zagrebačke Gradske skupštine nije uspjelo, danas bi gradonačelnik Milan Bandić u drugom pokušaju trebao oformiti većinu i to s HDZ-om te strankom Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Tomislav Mamić

Prije same konstituirajuće sjednice Gradske skupštine koja počinje u 10 sati, najavljeno je potpisivanje sporazuma o suradnji gradonačelnika Milana Bandića, odnosno njegove stranke Stranke rada i solidarnosti i partnera s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljice Brune Esih. Sa sedam HDZ-ovih ruku i pet zastupnika Esih, Bandić bi u Skupštini trebao imati 26 od 51 ruke.

Čvrst preduvjet za suradnju postavili su Esih i Hasanbegović koji su ostali nepopustljivi oko promjene imena Trga maršala Tita, a Hasanbegović je zatražio i mjesto predsjednika Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

HDZ bi trebao dobiti mjesto predsjednika Skupštine, a gradski odbor odlučio je da će predložiti Andriju Mikulića, ujedno i predsjednika GO HDZ-a, piše Dnevnik.hr.

Na stranicama Gradske skupštine objavljen je i dnevni red prve sjednice zagrebačke Gradske skupštine koji se sastoji od četiri točke - Izbor mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, odnosno utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika i svečana prisega članova Gradske skupštine. Također, izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

Kosor: 'Nema sreće u koaliciji Bandića i Hasanbegovića'

Odgodu konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine s 10 na 13 sati zbog nedostatka kvoruma, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor komentirao je u ponedjeljak kao dokaz da nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića, dok je predsjednik Foruma mladih zagrebačkog SDP-a i zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Matej Mišić ocijenio to neprihvatljivim te najavio da SDP neće podržati predsjednika Skupštine koji će biti predložen.

Konstituirajuću sjednicu zagrebačke Gradske skupštine koja je trebala početi u ponedjeljak u 10 sati, ministar uprave Lovro Kuščević odgodio je za 13 sati, zbog toga što, kako je rečeno, kvorum još nije ispunjen tako da se ne mogu donositi pravovaljene odluke.

Uoči konstituirajuće sjednice Gradske skupštine bilo je najavljeno potpisivanje sporazuma o suradnji stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti i njezinih partnera, s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljce Brune Esih, zbog čega je sjednica i kasnila oko 30 minuta kada je najavljena njezina odgoda.

"Mislim da i prošla sjednica i ova odgoda danas ujutro govori da nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića. Možda u 13 sati i dođe do formalne većine, samo je pitanje koliko će ona trajati. To je drveno željezo, to su potpuno dijametralni politički stavovi. Nemoguće je imati većinu. Ona tehnički može biti postignuta za par sati, ali to je na štetu svih građana grada Zagreba", komentirao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor nakon odgode sjednice.

Upitan kako će HSLS glasati po pitanju promjene naziva Trga maršala Tita, rekao je da se o tome danas ne glasa, već o većini, izboru predsjednika Skupštine i potpredsjednika. "Na predsjedniku Skupštine će se manifestirati tko je većina, a tko oporba. Ako bude većina, ona može biti samo Milan Bandić, Zlatko Hasanbegović i HDZ, ako ne, bit će novi izbori", dodao je.

Kada na dnevni red dođe glasanje o promjeni imena Trga maršala Tita, kazao je da će HSLS glasati kako su glasali 1996., kada je bivši predsjednik te stranke Dražen Budiša glasao za promjenu imena, no prvo će, kaže, pričekati ima li za tu odluku 26 ruku.

"Ako većina ima 26 ruku, onda će i tri naše ruke biti za, ako nemaju te ruke, nećemo u tome sudjelovati i napustit ćemo dvoranu. Sigurno nećemo biti potpora za tu promjenu većini u skupštini", poručio je Kosor.

Predsjednik Foruma mladih zagrebačkog SDP-a i zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Matej Mišić kazao je da je za gradski SDP odgoda sjednice apsolutno neprihvatljiva.

"Sjednica je sazvana tri dana ranije, pola sata je 25 zastupnika manjine čekalo, a oni i dalje pregovaraju. Ova interesno-trgovinska koalicija za nas je apsolutno neprihvatljiva. Nećemo podržati predsjednika skupštine kojeg će predložiti", poručio je.

Kao još više neprihvatljivim ocijenio je, kako je rekao, nepoštovanje prema izabranima zastupnicima i iz redova SDP-a, HSLS-a, Sandre Švaljek, Zagreb je naš. "Građani sigurno nisu birali. Nisu birali to da živimo u neizvjesnosti dok pate građani", dodao je.

Gradski zastupnik, član platforme Zagreb je naš Tomislav Tomašević kazao je da se događa ono na što su cijelo vrijeme upozoravali - rade se veliki ustupci ekstremnoj desnici u Skupštini, oni se time hrane i jačaju i na tome neće stati.

"Možemo samo pretpostaviti da je upravo to sada predmet zašto je sjednica odgođena jer se traže novi ustupci i dalje se ucjenjuje", dodao je. Kazao je da će za razliku od drugih ostati vjerodostojni te će glasati protiv takve većine.

Podsjetio je na predizborna obećanja i Milana Bandića i Brune Esih koja je, naveo je, rekla da niti pod koju cijenu neće koalirati s gradonačelnikom zbog klijentelizma i korupcije, dok je Bandić, naveo je, tvrdio da će se o promjeni imena trga odlučivati na referendumu. "I jedno i drugo sada su spremni prekršiti svoja predizborna obećanja, prošlo je tek mjesec dana od izbora. To je sramota", ocijenio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:32