Ministrov čovjek predstavljat će studenate

Novoizabrani predsjednik Studentskog zbora, 27-godišnji Dario Škegro, koji je u srijedu na konstituirajućoj sjednici sa 35 glasova pobijedio Antu Pavlova s Filozofskog fakulteta, blizak je ministru znanosti Draganu Primorcu. Dio studenata osudio je ovaj izbor jer, kako kažu, zastupanje studentskih prava često znači direktan sukob s resornim ministarstvom.



Primorac je čak prije dva mjeseca bio posebni gost na Večeri Ljubušaka u Sheratonu, koju je organizirao Škregro, koji priznaje da je član HDZ-a. Kako tvrde naši izvori, već prije same sjednice znalo se tko će biti novi predsjednik, a većina studenata koji su glasovali za Škegru navodno također ima članske iskaznice vladajuće stranke.



Škegro je znanstveni novak na Kineziološkom fakultetu, a svoju bliskost s Primorcem ne smatra nečim što će mu smetati u borbi za studentska prava.



- Moja stranačka pripadnost neće imati nikakvog utjecaja na angažman u SZ-u. To je tijelo koje predstavlja studente i mora biti neovisno - rekao je Škegro, koji će sljedeće dvije godine uz pomoć suradnika upravljati s financijama od 3,7 milijuna kuna.



U studentskom miljeu Škegro nije nepoznat. Za vrijeme “vladavine” omraženog bivšeg predsjednika Petra Bezjaka, kojeg su optuživali za netransparentno trošenje proračuna, bio je potpredsjednik SZ-a na svom fakultetu, a nakon Bezjaka postao je član SZ-a pri Sveučilištu.



Neosporna je “hercegovačka spona” koja povezuje Škegru kao potpredsjednika Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata i bivšeg predsjednika skupštine i člana predsjedništva, Tomislava Mađara. Obojica su iz Ljubuškog, a zajedno rade na organizaciji većine koncerata koji se održavaju u Bestu i Roku.



Između ostalog, preko SZ-a imaju dozvolu da organiziraju brucošijade gotovo svih fakulteta, osim PMF-a, FF-a i FER-a, što im donosi veliki profit, koji ide ponajviše preko udruga, koje su, dakako, neprofitne i tako oslobođene plaćanja poreza.


Goran Penić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:35