BIVŠA MINISTRICA

MRAK TARITAŠ ODBACILA PROZIVKE O PREVISOKIM CIJENAMA OBNOVE KUĆA U SLAVONIJI 'Očito je da netko želi da dobro napravljen posao dođe pod upitnik'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja te kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš odbacila je u četvrtak prozivke o previsokim cijenama obnove kuća nakon poplava u županjskoj Slavoniji te ustvrdila kako u vrijeme predizborne kampanje netko želi da taj dobro napravljen posao dođe pod upitnik.

Mrak Taritaš je prozvao bivši saborski zastupnik Pero Kovačević u emisiji Bujica tvrdeći da je kvadrat obnove odabranim izvođačima tijekom obnove županjske Posavine plaćan i po 1700 eura po kvadratu, što je cijena stambenog kvadrata u samom u središtu Zagreba.

"Kuće su bile u četiri kategorije oštećenja i ta je cijena izvučena iz samo jednog ugovora, a cijena obnove ovisila je o kategoriji oštećenja. Ta je cijena bila za kuće četvrte kategorije i uključivala je rušenje, sanaciju terena i gradnju energetski učinkovite kuće najvećeg mogućeg razreda, a takvih kuća je bilo oko 250", izjavila je za Hini Anka Mrak Taritaš.

"Doba je predizborne kampanje, za očekivati je da pojedini opskurni portali i slično izvuku različite stvari i pokušaju udariti na dobro napravljen posao. Ja neću ni u jednom času dopustiti da taj dobro napravljen posao na bilo koji način dođe pod upitnik", kaže kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu.

Podsjetila je kako se poplava dogodila 17. svibnja 2014. a u prostor se nije moglo ući do srpnja, te da je nakon toga u godinu dana obnovljeno 40 objekata javne namjene i 2000 kuća na tom području. Za svaki objekt koji je bio napravljen, dodaje Mrak Taritaš, na internet stranici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja bili su objavljeni svi podaci o katastarskoj čestici, stupnju oštećenja i cijeni obnove.

Dodala je da su sve 22 građevinske tvrtke koje su radile na obnovi radile pod istim uvjetima i na isti način. "Sve građevinske firme koje su se javile dobile su posao. Mi smo odbacili najvišu cijenu te najnižu cijenu zbog straha da nećemo moći napraviti posao na vrijeme, jer su građevinske firme bile u krizi u to vrijeme, bez zaposlenih radnika i sredstava za rad", kaže.

Ističe kako nakon obnove taj dio Slavonije izgleda neusporedivo bolje nego ranije te omogućio da ljudi kvalitetno žive.

"Sve je bilo otvoreno, javno i transparentno. To je projekt koji može biti na ponos svima. Meni je na ponos i neću dati da ga bilo tko u predizborne svrhe naruši na bilo koji način", kazala je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:05