KAMPANJA

Na ceste, bazene, fontane i škole potrošio 220 mil. kuna

 Neja Markičević / CROPIX

Gradonačelnik Milan Bandić u kampanju za lokalne izbore 2017. odlučio je ući onako kako najviše voli - javnim radovima koji su vidljivi svima i, uobičajeno, na njima nije štedio.

U proteklih mjesec dana otvoreni su bazeni na Sveticama vrijedni 130 milijuna kuna, puni profil Branimirove vrijedan devet milijuna kuna, asfaltirane su Držićeva i Vukovarska na što je potrošen 5,1 milijun kuna, a u probni rad, do otvorenja u rujnu, puštene su preostale tri fontane na ledini uz NSK-a, što je građane stajalo 27 milijuna kuna. Završena je obnova još nekoliko prometnica u gradu, otvoreni su i dugonajavljivani tunel Grič te Park Kate Šoljić, a vrlo brzo bi trebala utihnuti i teška mehanizacija u Radićevoj ulici. Od uistinu važnijih infrastrukturnih projekata, u rujnu bi se trebala otvoriti nova škola u Odri i vrtić u Dragonošcu, investicije ukupno vrijedne 22,9 milijuna kuna.

A sve to stajalo je ili će do završetka radova još stajati prirezne obveznike gotovo 220 milijuna kuna.

Obnova žičare

Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem završetak svih tih projekata tempirala je vrlo proračunato. Naime, ovo ljeto je posljednje razdoblje kada se može naveliko raditi budući da se u rujnu ulazi u posljednje godine petoga gradonačelnikova mandata.

Naravno, to nije sve.

Bandić je prije nekoliko tjedana, nakon susreta s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem, najavio da će nakon 15. kolovoza raspisati natječaj za projekt tramvajske pruge od Kvatrića do Zračne luke “Dr. Franjo Tuđman” na Plesu, što je prema nekim procjenama investicija vrijedna gotovo 50 milijuna eura. Prošli je tjedan, pak, objavio da će u listopadu početi projekt obnove sljemenske žičare.

Povlastice

Također je najavio gradnju još 40-ak fontana, što je struka ocijenila kao nepotrebno bacanje novca, posebno ako će te nove fontane izgledati poput one na Radničkoj cesti na što je potrošeno gotovo pola milijuna kuna.

Osim tih projekata, gradska će uprava u predizbornu kampanju ući s još najmanje dva aduta. Od 1. kolovoza smanjit će se računi odvoza miješanog komunalnog otpada od 30 do 50 posto u 90 posto grada. Isto tako, građanima će se ponuditi obveznice Holdinga u visini od pola milijarde kuna. Kupnjom obveznica građani bi, kažu analitičari, mogli uštedjeti više novca kroz kamate i prinos. Ipak, budući da do lokalnih izbora ima još devet mjeseci, vrlo je lako moguće da gradska uprava građanima omogući još neke “povlastice”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:53