USKORO SPORAZUM?

NAKON DEBAKLA S PREVELIKIM ROTOROM STIŽE NOVA NAJAVA ZA BRITANAC Bandić ispod trga želi sagraditi garažu, arhitekt Horvat: 'Ta je ideja posve suluda'

Na otvaranju će se, navodno, potpisati sporazum o izradi idejnog rješenja s Udruženjem arhitekata
 Damjan Tadić / CROPIX

Umjesto da gradska vlast odgovori tko je kriv za gradnju prevelikog rotora na Britanskom trgu zbog čega se samo tri dana nakon gradnje morao rušiti i sužavati te koliko će ta greška stajati porezne obveznike, gradonačelnik Milan Bandić najavio je gradnju podzemne garaže na tom trgu.

Projekt

- S Udruženjem arhitekata potpisat ćemo sporazum o izradi idejnog rješenja garaže ispod Iličkog placa i njegova cijelog uređenja - najavio je Bandić za Radio Sljeme. Poručio je da će se detaljnije o tome projektu doznati u utorak u 8 sati, kada će se službeno otvoriti djelomično obnovljeni Britanski trg. Međutim, u Društvu arhitekata Zagreb rekli su nam kako ne znaju ništa o gradnji garaže, a nitko još nije kontaktirao ni arhitekta Jesenka Horvata, koji je zajedno s kolegama još 1997. godine izradio projekt uređenja Britanca, koji je pobijedio na arhitektonsko-urbanističkom natječaju.

- Ideja o podzemnoj garaži na Britanskom trgu je posve suluda jer ispod trga, na njegovom središnjem dijelu od sjevera prema jugu teče potok Kraljevec, koji bi se trebao nekako izmjestiti, a za to tamo baš i nema prostora. To bi previše koštalo - upozorava Horvat.

Pitanje tko je kriv za gradnju preširokog rotora oko kojega se autobusi nisu mogli okretati u svom je stilu prokomentirao gradonačelnik.

- Pa samo tko radi može pogriješiti, čestitam savršenima, to smatram normalnim, radnom atmosferom. Bio sam sinoć i sve ide svojim tijekom, ja već vidim kako će to izgledati i vidim da se naziru te vizure i konture - rekao je Bandić.

Proračunska sredstva

No, doznajemo da krivci mogu biti jedino tvrtka I-Program iz Luga Samoborskog koja je projektira fontanu, ili, pak, GSKG koji ju je gradio. Cijeli dan smo pokušavali dobiti nekoga u tvrtki I-Program, ali se nitko nije javljao. Bandić je otkrio da će uskoro na 18 zgrada koje okružuju Britanski trg postaviti 18 skela za obnovu pročelja. Podzemnu garažu na Britancu Grad će, najvjerojatnije, financirati proračunskim sredstvima, baš kao i dugonajavljivanu garažu ispod Klaićeve čija bi gradnja trebala uskoro početi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:57