BOŽICA RAVLIĆ

'Nedopustivo je da u kolicima ne mogu ući u skupo plaćene tramvaje'

 Neja Markicevic / CROPIX

Aktualni gradonačelnik Milan Bandić često voli istaknuti da je Zagreb socijalno najosjetljiviji grad, a na svoju listu za Gradsku skupštinu za lokalne izbore stavio je Vojina Perića, predsjednika Hrvatskog saveza slijepih.

Kandidatu HDZ-a Dragi Prgometu za osobe s invaliditetom bit će zadužen Robert Holjevac, i sam slijep, koji je istaknuo važnost što veće inkluzije osoba s invaliditetom. Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja HNS-a i SDP-a, kaže da Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Zagreba želi formirati kao stalno tijelo te monitor Grada u utvrđivanju potreba, prioriteta i praćenje učinkovitosti.

Mostov Marko Sladoljev želi da što više institucija surađuje s Ustanovom URIHO kako bi na taj način potaknuli zapošljavanje osoba s invaliditetom, a Tomislav Tomašević iz političke platforme Zagreb je NAŠ, tek je u svome programu istaknuo da želi solidaran grad. Timu nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Sandre Švaljek nedavno se priključila Božica Ravlić, dugogodišnja novinarka In portala. Porazgovarali smo s njome o gorućim problemima osoba s invaliditetom koje bi budući gradonačelnik/ica trebali riješiti. Dobro je upućena u tu problematiku jer je u invalidskim kolicima već 16 godina.

Od ukupno 8 kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika/icu, koliko je njih u svojim predizbornim programima uključilo i osobe s invaliditetom ili predložilo mjere za kvalitetniji život osoba s invaliditetom u Zagrebu?

Nisam detaljno čitala programe, ali znam da je samo jedna kandidatkinja konkretno otvorila temu položaja djece s teškoćama u razvoju, njihovih roditelja i osoba s invaliditetom u Zagrebu, kako na posebnom panelu na tu temu, tako i na nedavno održanoj konferenciji za novinare, gdje smo zajedno ukazale na konkretne probleme i ponudile konkretne mjere za njihovo rješavanje.

Je li to poražavajuće za glavni grad Hrvatske?

Naravno. Znamo da u Zagrebu živi oko 90.000 osoba s invaliditetom, a nisu ostvareni osnovni preduvjeti za samostalno funkcioniranje i time su u startu isključeni iz društva. Možete samo pretpostavljati kakvo je stanje u ostatku Hrvatske. Možda ostali kandidati ponekad i spomenu osobe s invaliditetom, možda neki i postave nekog od njih na neku od lista. No to je samo forma, samo parola bez sadržaja. Poražavajuća je činjenica da su našim političarima OSI samo socijalna kategorija.

Koji su trenutačno gorući problemi osoba s invaliditetom u Zagrebu?

Nažalost, teška egzistencijalna situacija koja je često prouzročena upravo nerješavanjem preduvjeta za samostalno funkcioniranje. Krše se osnovna ljudska prava. Mjere nezavisne kandidatkinje Sandre Švaljek, primjerice, mogu se podijeliti u tri segmenta: mobilnost, odgoj i obrazovanje te zapošljavanje, unutar kojih će se ciljano unapređivati položaj osoba s invaliditetom. Posebno je naglasila kontinuitet postojećih mjera, odnosno da će nastaviti provođenje postojećih politika i projekata. Povećanje pristupačnosti za građane istovremeno znači i povećanje pristupačnosti za turiste s invaliditetom, čime bi Zagreb ojačao svoje turističke potencijale te novim imidžem pristupačnosti postao privlačnija destinacija za osobe s invaliditetom. Dodatnu pažnju treba usmjeriti prema onima koji uz invaliditet nose teret socijalne isključenosti i siromaštva.

Što predlažete da bi novi zagrebački gradonačelnik/ica trebao prvo napraviti za osobe s invaliditetom kada osvoji mandat?

Goruće je rješavanje problema javnog prijevoza. Nedopustiva je činjenica da naši sugrađani koji se kreću u invalidskim kolicima ne mogu samostalno ući niti izaći iz skupo plaćenih niskopodnih tramvaja. Postoje razna rješenja, od prijenosnih rampi do praktičnih arhitektonskih zahvata, a do konačnog rješenja treba doći isključivo zajedno s osobama s invaliditetom, uz konzultiranje sa strukom. Javni prijevoz u Zagrebu mora biti pristupačan svima, jer on znači i mobilnost koja je za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom preduvjet za ravnopravno uključivanje u sve sfere života.

Što konkretno treba poboljšati

Grad Zagreb mora učiniti sve da otvoreno pristupi i tako umanji osjećaj zanemarenosti kod prethodno navedenih skupina. Povećanje broja tramvajskih postaja koje su pristupačne za ulazak, sustavno povećavati broj gradskih površina pokrivenih stazama vodiljama za slijepe i slabovidne; povećanje broja i kvalitete križanja sa zvučnim semaforima; nabavom novih kombija ZET-a povećati broj korisnika prijevoza osoba s invaliditetom; sustavno uklanjanje arhitektonskih prepreka te uvesti dodatne gradske poticaje poslodavcima za zapošljavanje i prilagodbu radnih mjesta te stručnu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07