TRI LOZE

'Nije nam ugodno, no bolje da rođaci tu rade, a ne na Islandu'

 HANZA MEDIA

- Znam zašto zovete. Zbog Zorana Nevistića, je l’ tako? A ne, ne, ne. Nismo vam mi u rodu. On vam je iz Šujice, iz druge loze Nevistića. Ja sam iz Roškog Polja - kaže Ivan Nevistić iz Remeta, inače zaposlen u jednoj državnoj kompaniji.

Zbog afere zapošljavanja osam članova obitelji Nevistić u gradskim službama, u posljednje vrijeme na poslu doživljava neugodne situacije. Prozivaju ga kolege da ima veze sa Zoranom Nevistićem, pročelnikom Službe za mjesnu samoupravu, ali on se već danima pokušava opravdati da ih veže tek prezime i rodni kraj.

A isti Ivanov problem, ima još dvadesetak Nevistića u Zagrebu.

Daleki svijet

Tko su Nevistići, odakle dolaze, tko su najpoznatiji Navistići, kako su stigli u Zagreb te kako se osjećaju nakon otkrivanja mogućeg nepotizma, samo su neka od pitanja koja smo postavili 29 zagrebačke obitelji s prezimenom o kojem bruji cijela Hrvatska. U gradu i široj okolici ima ih 40-ak, a reakcije na spomen Zorana Nevistića bile su različite.

Neki su ga pravdali, neki su ga napadali, a neke nije bilo briga. Zagrebački Nevistići složili su se u jednom - oni koji su iz Šujice, naselja u općini Tomislavgrad, rodbinski su povezani sa Zoranom.

Nevistići otkrivaju kako je loza obitelji počela u Roškom Polju, malom mjestu unutar općine Tomislavgradu. Iz Roškog Polja su otišli dalje, u obližnja naselja Kolo i Šujicu. Tu se loza granala, nastala su tri obiteljska stabla, svaki sa svojom poviješću, tradicijom i imenima. Mnogima su kasnije otišli u daleki svijet, a veliki broj je Zagreb odlučio učiniti svojim domom.

Nevistići iz Donjeg grada kažu kako u Zagrebu žive već 50 godina, a Zorana znaju samo s TV-a.

- Mi smo nećaci Vergilija Nevistića, poznatog pjesnika i grafičara, a naša loza potječe iz Kola. Ovo što se priča za Zorana nije ništa neobično, s obzirom na to da je to česta pojava u Hrvatskoj -kažu. Bilo je tu i drugih koji su se dičili svojim precima, a među poznate Nevistiće ugurao se i Franjo Nevistić, hrvatski novinar i urednik tjednika Spremnost za vrijeme NDH te urednik emigrantskog glasila Studia Croatica. Bio je tajnik poslanstva NDH u Rimu. Njemu u čast osnovana je i Zaklada dr. Franjo Nevistić te je ujedno dobio i svoju ulicu u Zagrebu. Zakladu su osnovali Šujičani koji žive i rade u Zagrebu, a prema njemu je nazvana i osnovna škola u Šujici. Ipak, nisu se svi dičili svojim prezimenom. Umirovljenica Vesna Nevistić, našla se u nezgodnoj situaciji, jer je i sama prije radila u Gradskoj upravi.

- Nemam nikakve veze sa Zoranom . Udana sam Nevistić, a obitelj moga muža dolazi iz Kola - odlučno će Vesna.

Ipak, prezime koje je došlo i do Njemačke, nije moglo zaobići i znatiželjne susjede. Mirjani Nevistić je susjeda bacila novine na stol i rekla neka se opravda, ali ona nije ni pomislila na to. Njen suprug je arhitekt Tomislav Nevistić, koji je bio direktor Zavoda za uređenje grada.

- Zar se trebam nekom opravdavati? Ima nas Nevistića tu u Zagrebu 150, nema veze bili mi familija ili ne! Ako treba napravit ćemo majice ‘Mi smo Nevistići’ i idemo u prosvjede - rekla je revoltirana Mirjana koja za Zoranovu obitelj kaže da je izuzetno kulturna te da su s pravom zaslužili svoje poslove.

Dalji rođaci

- Svi oni imaju diplome, zar je važno ako ih više radi na istom mjestu. Mislim, nije li bolje naći svom sinu posao ovdje, a ne da mora pobjeći na Island i tamo se sam boriti - rekla je Mirjana.

Nisu svi s oduševljenjem prihvatili naše pozive, zbog čega je bilo i neugodnih riječi, ali i čestih poklapanja slušalica.

Ivka Nevistić, ravnateljica VII. gimnazije, kaže kako uopće ne poznaje Zorana, dok Krešimir Nevistić, vlasnik tvrtke Neving, kaže kako su oni dalji rođaci.

- Mi nikad nismo ništa radili sa Zoranom, on je čak i bježao od nas zbog prezimena. Sve poslove koje smo dobili, dobili smo preko javne nabave i to zato jer smo ponudili najnižu cijenu. Zbog svega što se dogodilo, ljudi se iživljavaju nad nama, a mi se trudimo samo pošteno raditi - rekao je Krešimir.

U razgovoru s jednim Nevistićem, saznali smo da Grad Zagreb nije zaboravio svoje korijene u Tomislavgradu.

- Prošle godine je gradonačelnik Milan Bandić pomogao da se izgradi sportska dvorana u Šujici - kaže. Naime, u kolovozu prošle godine Zaklada dr. Franjo Nevistić organizirala je humanitarni događaj u Šujici, kojim su se prikupljala sredstva za obnovu sportske dvorane u Osnovnoj školi “Dr. Franjo Nevistić” u Šujici. Bio je organiziran humanitarni nogometni turnir te koncert, a među prisutnima je bio i zagrebački gradonačelnik. Kako piše na stranicama Grada, Zagreb je donirao 20.000 kuna za stambeno zbrinjavanje dragovoljaca u Šujici, a nije poznato koliko su novca donirali za obnovu sportske dvorane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:24