BOUTIQUE KINO

NOVO VAŽNO MJESTO OKUPLJANJA ZAGREPČANA Na mjestu nekadašnjeg Cineplexxa u Kaptol centru otvara se potpuno novi prostor, koncept dosad neviđen u RH

 CROPIX

Kreativni panoi ili “mood boardovi” Studija Franić Šekoranja ovih dana su vrlo šareni. Točnije, puni su ideja koje se stalno nadopunjuju. Naime, Dean Franić i Saša Šekoranja dizajniraju interijer za prvo boutique kino u Hrvatskoj.

Kaptol Boutique Cinema novi je projekt CineStara čije se otvorenje planira uskoro, a otvorit će se upravo na mjestu donedavnog Cineplexxa.

Dizajnerski ambijent

Riječ je o sasvim novom konceptu kina, do sada neviđenom u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, koji pruža sasvim drugačiji kinodoživljaj zbog intimne boutique atmosfere, dizajnerskog ambijenta, personalizirane usluge i odabranog filmskog programa te će zato, vjeruju u CineStaru, postati novo i važno mjesto okupljanja Zagrepčana. Pet kinodvorana, 666 sjedećih mjesta, bar veći od 450 četvornih metara...

- Svaku od pet kinodvorana zamislili smo na drugačiji način. Radimo prototipove stolaca i ležajeva, biramo boje, teksture i sve to stavljamo u kontekst koji je za sada poput živog bića. Ideja dizajna mijenja se od salonskog preko retro do trenutačno postapokaliptičnog interijera. Koncept je čvrsto vezan uz magiju koju nam stvara trenutak u kojem se podiže zastor i gdje iz stvarnog svijeta ulazimo u imaginarni. Upravo to nam daje mogućnost da se na ovom projektu izražavamo u većim gestama nego na našim drugim projektima, kao što su hoteli ili privatni prostori.

Prolaz u drugi svijet

Kreiramo prostore kina i bara za koje bismo željeli da u njima provodite jutra ili čitava popodneva i večeri, prostor za druženje i sanjarenje, prostor koji je teatralan, ali ugodan... - objašnjavaju dizajneri.

Franić dodaje kako je bar koji će se nalaziti na samom ulazu u kinokompleks zamišljen kao prolaz u drugu stvarnost.

- Prostor će nas poput zastora u kazalištu uvoditi i otkrivati svijet u kojem su mašta, individualnost, izričaj i emocije osnovni pokretači. Upravo to nama kao dizajnerima interijera, koji će ovom prostoru izvanrednih proporcija udahnuti nov život, daje slobodu promišljanja kakvu je teško susresti kod drugih projekata, a što će ovaj prostor u konačnici učiniti potpuno jedinstvenim mjestom - ističe Franić.

Boutique kina izvan Hrvatske već su vrlo popularna.

Ne postoji jasna definicija kakva su to točno kina, ali pretpostavlja se da se naziv razvio iz sličnog koncepta boutique hotela. Takvi hoteli iznikli su po cijelom svijetu kako bi se suprotstavili dominaciji međunarodnih hotelskih lanaca. No, ljudi, potrošači i korisnici, postali su zahtjevniji. Preferiramo zgrade koje imaju više karaktera. Tražimo sve više za svoj novac i imamo izbora. Kao i hotele, i boutique kina odlikuje dobar stil, arhitektura, dobra usluga i novi sadržaj.

Doduše, boutique koncept nije tako nov, datira u kasne osamdesete i početak devedesetih, no njegova trenutačna manifestacija je nova.

Sad imamo boutique kina čiji dizajn oduševljava, koja imaju različite sadržaje za prije kinopredstave i poslije nje.

Kaptol Boutique Cinema je odgovor na potrebe pravih filmofila koji traže od kina više nego što nude današnji multipleksi, ukratko, imat će sav šarm starih arthouse kina, ali najsuvremeniju tehnologiju i dizajn.

Mjesto inspiracije

Jadranka Islamović, izvršna direktorica i članica Uprave društva CineStara, kaže kako su kino zamislili kao neraskidiv spoj lifestylea i filmske kulture, kao mjesto koje cijeli dan živi i u kojem možete popiti finu kavu, slušati biranu glazbu, čitati publikacije o sedmoj umjetnosti... Ukratko, kao mjesto inspiracije.

- U interijeru se isprepliću suvremeni, klasični i industrijski detalji, a sama lokacija je mjesto doživljaja za sva osjetila - kino postaje novo mjesto cjelovečernjeg izlaska, a posebno se ističe spektakularan bar.

Svaka dvorana je različitog dizajna i s drugačijim sadržajem te neuobičajenog rasporeda sjedenja; dio klasičnih kinosjedala zamjenjuju dizajnerske fotelje. Kino će programski biti orijentirano prema revijama i odabranim filmovima koji će privući filmofile, a dvorane će biti opremljene najnovijim laserskim projektorima te će u tehnološkom smislu biti “state of art” lokacija - kaže direktorica.

Najpoznatija svetišta za filmofile u svijetu

Metrograph, New York

Redatelj i modni dizajner Alex Olch otvorio je Metrograph kao “svetište” za filmofile poput njega, a u sklopu kina koje podsjeća na stara kina iz njegova djetinjstva su restoran, bar i tematska knjižara koja se može koristiti za događanja.

Syndicated, New York

Ni Syndicated nije tipično kino. Osim bara i restorana ima dvoranu sa samo 50 sjedećih mjesta i ekranom koji prikazuje filmske klasike, dok hranu i piće služe konobari. Kažu da je vrlo udobno, podsjeća na kazalište, ali ne uključuje sjedenje kod kuće uz neku dostavu hrane.

Everyman Hampstead, London

Everyman Hampstead pruža, pak, iskustvo kao da gledate film u vlastitoj dnevnoj sobi, ali na ogromnom ekranu s izvrsnim zvukom. Možete birati između dvosjeda i kožne fotelje, a za posebne prigode postoji i posebna soba za 15 ljudi. Kao da to nije dovoljno luksuzno, možete dobiti i svojeg konobara ili posjetiti jogurt bar prije filma.

Electric Cinema Portobello, London

Interijer Electric kina otkriva njegovu dugu povijest, ali kožna sjedala, nasloni za noge, stolići za hranu i piće te udobne sofe idealne su za romantične izlaske. Filmski je program, pak, izbor popularnih holivudskih hitova i umjetničkih niskobudžetnih filmova. Electric kino inače je jedno od najstarijih londonskih kina, iz 1910. godine. I, naravno, ima izvrsno opremljen bar, popularan među Britancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:36