BRITANAC

OGORČENI STANARI OBRATILI SE GRADONAČELNIKU 'Oduzeli ste nam parking, a zbog buke već noćima ne spavamo'

 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

U pratnji svojih pročelnika i savjetnika, gradonačelnik Milan Bandić jučer je spontano odlučio vidjeti kako teku radovi na uređenju Britanca, no nije znao da su se stanari okupili u blizini za potrebe našeg teksta.

Čim su ga spazili, prišli su mu i počeli postavljati brojna pitanja koja ih muče, između ostaloga, zašto je maknuto 56 parkirnih mjesta zbog čega, kako kažu, po 45 minuta traže slobodno mjesto za svoje aute po okolnim ulicama, ali i o buci koju stvara teška mehanizacija zbog koje prošli tjedan nisu oči sklopili. Ogorčeni su i zato što ih nitko nije upozorio da kreću radovi, kao i zato što nigdje nije postavljena tabla s nazivom izvođača i informacijama o tome što se zapravo gradi.

Parkiranje

- Prošli tjedan su bušili i lupali tu nama ispod prozora od 23 sata do 6 ujutro. I maknuto je 56 parkirnih mjesta! Gdje ćemo mi parkirati? Nemamo više plac, nemamo parking, sve ste nam ukinuli. Pa slušajte malo građane, slušajte što oni žele, ne radite samo po svome - poručila je gradonačelniku stanarka Željka Stošić.

- Parkirajte u dvorište. Slušam ja građane i građanima je dosta auta ispod prozora - odgovorio joj je Bandić, na što ga je stanarka upozorila da je i ona građanin koji živi na Britancu, ali je nitko ništa nije pitao, kao ni druge stanare, te da nema dvorište u kojem bi parkirala auto.

- Pa to vam je cijena života u centru grada - odbrusio je Bandić i otišao prema autu.

Ostali stanari su se držali podalje, ali su nam kasnije rekli da ih muče isti problemi.

- Najveći problem je nedostatak parkirališnih mjesta. Plaćam 1. zonu, koja ne postoji jer su maknuli parking, pa parkiram u Kukuljevićevoj i Radničkom dolu koje spadaju u 2. zonu. Ali i dalje mi naplaćuju kao da parkiram u 1. zoni. I tako nam već dva mjeseca naplaćuju nepostojeći parking. Pa gdje toga ima? A radovi su nas izludjeli. Dođu u 9 ujutro, rade do podne i zatim odu. Onda dođu u 11 navečer i lome asfalt do jutra. Osim toga, nigdje ne postoji tabla koja prema propisima mora biti na svakom gradilištu. Nigdje ne postoji slika projekta i zato ne znamo što će tu zapravo biti. Danas kažu zelena površina i fontana, jučer da će biti terasa... Sve je previše netransparentno - tvrdi stanar Siniša Bobić.

Njegov susjed Milan Guglielmi također kaže da je najveći problem što im je Grad oduzeo parking, što mu kao invalidu predstavlja veliki problem, jer mora parkirati i do pola kilometra dalje ili trošiti novac na taksi.

- Više nemamo gdje ostavljati aute. Ovdje ima jako puno invalida koji sada ispaštaju. Svaki radni dan sve je tu zakrčeno autima, svatko tko ode u kafić, kladionicu, glazbenu školu, parkira se na kolniku i stvori čep, pa se ne može proći. Stupidno je da plaćam prvu zonu koja nam je oduzeta - tvrdi Guglielmi.

Čepići u ušima

Slavko Mamić kaže da nema ništa protiv uređenja trga, ali ne protivno željama i potrebama ljudi koji ovdje žive.

- Dođu nam gosti i nemaju gdje parkirati. Osim toga, ovo se sve radi bez projekta i struke, sve se može u čas promijeniti, ovisno o Bandićevim željama. Tko zna što će na kraju ostati od ovog trga - pita se Mamić.

- Nije u redu i da nas nisu informirali o početku radova. Spavao sam prošli tjedan s čepićima u ušima. A pogledajte ovo ruglo od fasada. Sve su to spomenici kulture s ornamentima koji se raspadaju, a gradska vlast umjesto da brine o tome, gradi fontane - kaže Anđelko Badurina.

Kako doznajemo iz Grada, napravljeni su pripremni radovi za koje nije bila potrebna dozvola, a idući tjedan će dobiti potrebne dozvole za ostale radove i nastaviti s njima. Na gradilište je, naime, u ponedjeljak izašla i građevinska inspekcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:16