UKLETO PODRUČJE

OKUPLJALIŠTE NARKOMANA, BESKUĆNIKA I PROSTITUTKI U CENTRU ZAGREBA Stanari u velikom strahu: Bojimo se za sigurnost naše djece, postavite bar kamere!

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Tučnjave, krađe, požari, buka, lomovi te okupljanje beskućnika, narkomana i prostitutki postali su njihova svakodnevica. Nakon što je u ponedjeljak, 30. listopada, izbio još jedan u nizu požara na prostoru nekadašnjeg diskontnog trga blizu Glavnog kolodvora, stanari Miramarske 15a, koji su njegovi najbliži susjedi, odlučili su iznijeti u javnost probleme s kojima se susreću.

Sigurnost prolaznika

Pokraj njih dva su napuštena objekta - diskontni trg, odnosno zgrada Pan-papira i bivša zgrada Zagrebačke banke, gdje je trebao nastati šoping-centar, ali je prodan tadašnjoj Stipić grupi d.o.o. koja je od 2012. u predstečajnoj nagodbi.

- Zgrada je napuštena i tu se okupljaju beskućnici i narkomani, ostavljaju smeće i noću skupljaju staro željezo. Prilično su veliki lomovi. Uznemiruju stanare, razbijaju prozore. Ne znam koliko se potrošilo na razne stupiće i zastavice u Gradu, a da tu nemaju nikakvu potrebu zaštititi stanare. Svi smo jako uznemireni i nesretni - rekao je Ivan Brodić, jedan od 200 stanara zgrade na Miramarskoj cesti.

Andrea Lukičić na Miramarskoj živi već 50 godina i kaže da se kvart jako promijenio.

- Ljetos je u bivšem diskontu bila tučnjava, nekoliko muškaraca s irokezama se potuklo. Sve je bilo puno krvi tu na stepenicama. Opasan je ovo kvart, nije ugodno za život. Prošle godine jednoj starijoj susjedi istrgnuli su zlatni lančić s vrata ispred ulaza u zgradu - kaže Lukičić.

Osim vlastite sigurnosti, stanari su zabrinuti i za sigurnost prolaznika zbog limenih ploča i željeza koji vise s krova zgrade na prolazu do terminala.

Beskućnici

- Ovo što se događa više je nego očajno. Vidjela sam kako dovuku nekoliko madraca pa spavaju unutra, vrše nuždu pa ostave fekalije, sve smrdi po urinu. Osim toga, tri puta nam je gorio kontejner u posljednjih nekoliko godina, a u zgradu je dolazila i prostitutka koja bi spavala na hodniku - govori Nada Rajzer, stanarka petog kata zgrade.

Dojave policiji

Silvio Škrlec, predstavnik stanara, kaže da su od Grada tražili pomoć, ali nisu dobili odgovor.

- Pokušavao sam kontaktirati i gradonačelnika, ali bezuspješno. Mislim da bi za ovo trebali odgovarati vlasnici, ako je to u privatnom vlasništvu. Možda bi se nešto promijenilo da plaćaju kazne za to što ostave zgrade godinama u takvom stanju. Problem je u i tome što policija dolazi samo na dojavu, a do tada se provalnici već razbježe. Da imamo kvartovskog policajca ili postavljene kamere oko zgrade, bilo bi drukčije - kaže Škrlec.

Do tada, stanari će strahovati da im na glavu ne padne komad krova, paziti kad noću izlaze na ulicu i trpjeti buku koja im ne da spavati.

“U predstečaju smo, projekt još stoji”

Mi smo nekretninu u Paromlinskoj prodali 2012. godine tadašnjoj Stipić grupi d.o.o. (danas Konos construction d.o.o.) te banka od tada ne upravlja nekretninom. Za sve informacije o budućnosti predmetne nekretnine, molimo vas da se obratite vlasniku nekretnine, društvu Konos construction d.o.o. - rekli su nam lani iz Zagrebačke banke. U Konos construction su nam pak rekli da su od su od 2012. godine u predstečajnoj nagodbi te da je i zgrada u Paromlinskoj ušla u plan restrukturiranja, pa od zamišljenog projekta do daljnjega neće biti ništa. “ Ne bismo niti kupovali zgradu da na tom mjestu nismo planirali graditi”, rekli su nam kratko kada smo lani pisali o napuštenom prostoru. (S.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:45