'TRG REPUBLIKE HRVATSKE'

USVOJEN PRIJEDLOG O PREIMENOVANJU TRGA MARŠALA TITA Hasanbegović: 'Vrijeme je da se prekine svaka povezanost s jugoslavenskim komunističkim nasljeđem'

 Boris Kovacev / CROPIX

U petak je organizirana prva sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine s prijedlogom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku, za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Prijedlog je usvojen.

Odbor Gradske skupštine Grada Zagreba predložio da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske uz 4 glasa ZA i jedan protiv. Protiv je bila samo Rada Borić iz Nove ljevice.

Zlatko Hasanbegović je, uoči sjednice, gostovao u programu N1 i komentirao promjenu imena Trga.

"Zadovoljni smo, ovo je predzadnji korak, konačnu odluku će donijeti Gradska skupština. Nema razloga da odlažemo konačno rješavanje toga pitanja i nadam se i vjerujem da su konačno sazrele političke okolnosti da se to pitanje skine s dnevnog reda. Ono što ću pokušati dokazati, ovo je epilog četvrtstoljetnog nastojanja da se to pitanje riješi i da se konačno i na simboličkom planu prekine svaka povezanost s jugoslavenskim komunističkim nasljeđem", rekao je Hasanbegović.

Upitan je što misli koji motivi vode zagrebačkoga gradonačelnika, Milana Bandića, da prihvati inicijativu i nastojanja da se promijeni ime Trga maršala Tita. "Ja ne znam koji ga sve vode motivi, bitno je da sada postignemo političko suglasje", rekao je Hasanbegović.

Na pitanje kad bi se odluka o promjeni imena mogla usvojiti, Hasanbegović je rekao da će to biti na prvom sljedećem zasjedanju Skupštine tijekom kolovoza, prenosi N1info izjavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:33