STIGLI NALAZI

POMOR LABUDOVA U ZAGREBU ZBOG PTIČJE GRIPE Ukupno 11 mrtvih ptica u manje od mjesec dana pronađeno na Jarunu i Bundeku

 Facebook

Leš labuda na obali Bundeka kojega su načele vrane samo je jedan u nizu mnogobrojnih uginuća tih ptica na području Zagreba u zadnje vrijeme. Naime, od početka godine, dakle u manje od mjesec dana, na području jezera Jarun je uginulo 9, a na Bundeku 2 labuda, što je tri puta više nego prošle godine.

Leševe ptica uklonili su djelatnici Veterinarske stanice Grada Zagreba, te odvele na analizu u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta kako bi se otkrio uzrok uginuća.

- Tijekom cijele godine, a posebno po saznanju o pojavi ptičje gripe kod domaće peradi i divljih ptica na području Hrvatske, redovito se prati stanje ptica na jezerima kako bi se u najkraćem roku reagiralo na promjenu stanja populacije. Također, centrala na objektu dostupna je od 0 do 24 sata za sve dojave građana pa i za dojave o uginulim ili ozlijeđenim pticama - napominju u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima, koja je nadležna za jezera Jarun i Bundek.

Prema glasnogovorniku Ministarstva poljoprivrede, kod dvije ptice, pronađene između 4. i 15. siječnja, utvrđen je virus H5N8, koji ne prelazi na ljude.

- Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Veterinarska služba svakodnevno dobiva različite nalaze koji pokazuju da su brojne životinje pozitivne na zoonoze. Veterinarska služba postupa po tim nalazima odnosno momentalno pristupa rješavanju problema. Ministarstvo poljoprivrede o tome izvještava Zavod za javno zdravstvo, javili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:11