HONORARCI

POSAO IZ SNOVA Stajao uz Severinu kao maskota i u 4 sata zaradio 200 kn

Po satu se zaradi od 17 do 50 kuna, a najbolje su plaćene informatičke usluge, prevođenja i promocije, dok je najmanje plaćen rad u ugostiteljstvu i prodaji

Četiri sata stajao je uz Severinu na Cvjetnom trgu dok je vani pržilo sunce, i to u debelom medvjeđem kostimu, koji mu je k tome bio i premali. Bio je Ledo Medo maskota.

Ali, svaki sat stajanja u tom kostimu bio mu je plaćen više od 50 kuna.

- Svi te vole kada si maskota i ti si centar pažnje, no to bih preporučio samo onima koji su spremni dobro se oznojiti - kroz smijeh je rekao 23-godišnji Mario Solomun, redovni student diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, koji se u posljednjih nekoliko godina okušao u najrazličitijim studentskim poslovima. Naime, prijatelji ga zovu Super Mario jer je, uz fakultet, provodio ankete, bio je animator, istovarao robu u Mülleru, radio je i u McDonald’su, bio maskota, čak i vatrogasac, a danas je asistent u odjelu promocija u Dekri i to je posao, kaže, koji bi htio raditi kada završi fakultet.

Fakultet

U početku su mu roditelji financijski pomagali dok se nije snašao i otkrio da mu nije teško paralelno studirati i raditi.

- Lakše mi je kada imam puno obaveza. Odredim si vrijeme kada ću učiti i tada se samo tome posvetim - objasnio je Solomun.

Najmanja satnica mu je bila u McDonald’su gdje je radio godinu i pol za 18 kuna po satu, a najbolje je bio plaćen, kaže, kada je bio maskota, i to za više od 50 kuna po satu. Sada koordinira projekte promocija i kaže kako mu je najbitnije da ne ide s grčem na posao. Radi za satnicu od 25 kuna, a zbog obujma posla ima i poslovni mobitel, ali i vizitke na koje su svi vršnjaci ljubomorni.

Naime, prema podacima koje smo dobili iz Studentskog centra, broj traženih studenata za posao tijekom ljeta, od lipnja do kolovoza, u posljednje četiri godine u Zagrebu se udvostručio. Primjerice, 2012. godine bilo je 2274, a ove godine 3949 traženih studenata.

Ugostiteljstvo

Prosječna satnica je 20 kuna, a cijene se inače kreću se od 17 do 50 kuna. Najbolje su plaćene informatičke usluge, prevođenja, složeniji administrativni poslovi, posebne promocije, a manju satnicu imaju rad u proizvodnji, ugostiteljstvu i prodaji.

- Studenti prednost svakako daju bolje plaćenim poslovima, kao i poslovima s fleksibilnim radnim vremenom. Također, zanimljiviji su im poslovi koje mogu raditi tri do četiri dana u tjednu - istaknuli su Suzana Bertečić i Tomislav Jurkić iz Student servisa.

Čistoća

Tridesetak studenata prvog dana kolovoza počelo je raditi za Čistoću. Obilaze kante za smeće diljem grada, lijepe naljepnice na njih i provjeravaju imaju li čipove, a posao im, kažu, ne pada teško. Satnica je 20 kuna, što je prosječan iznos.

- Ovo mi je prvi studentski posao, a javio sam je jer oglas bio zanimljiv. Radit ću dva mjeseca i zadovoljan sam poslom, a najvažnije mi je da sam riješio ispite pa ne moram brinuti oko učenja - kaže 20-godišnji Dario Sindičić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Posao u gradskoj tvrtki prije ovog je radio njegov kolega Borna Horvat, koji na Hrvatskom katoličkom sveučilištu studira povijest. Naime, neko je vrijeme radio u Gradskoj plinari, no oni mu još nisu platili, kaže, iako je posao završio prije više od dva mjeseca.

- Možda mi jednog dana baš ovaj ljetni posao pomogne u pronalasku stalnog posla - nada se Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:13