DONATORI

'Posvojenje varana najdraži mi je dar za 12. rođendan!'

Najdugovječniji posvojitelji su par McCauley iz New Yorka, koji posljednjih deset godina uplaćuju 600 kuna godišnje za risa
Jakov Šabić

Rijeka, ali i Mađarska, Sjedinjene Američke Države, Australija... Iako dolaze iz raznih krajeva Hrvatske i svijeta, svima im je zajednička snažna ljubav prema životinjama zagrebačkoga Zoološkog vrta.

Oni su takozvani zlatni posvojitelji za 2016. godinu, što znači da su za neku životinju u Zoološkom vrtu lani donirali više od 600 kuna. Mnogi od njih to čine svake godine, već dugo, a neki su lani prvi put uplatili novac s namjerom da ga uplaćuju svake godine. Nekima su, pak, posvojiteljstvo platili bliski prijatelji kao poseban poklon.

Jedna od takvih je Anna Szlanyinka, donedavno mađarska konzulica u Splitu. Na prvi pogled se zaljubila u crvene pande.

Anna Szlanyinka

- Uvijek mi je bila želja posvojiti u zagrebačkom Zoološkom vrtu jednu dragu životinju. Pričala sam o tome svima i tajno se nadala da će se netko nekada sjetiti te moje želje. Prije Božića, sasvim neočekivano, stigla mi je pošta u Budimpeštu. Skakala sam od sreće kad sam vidjela plaketu o posvojenju! Bile su tu još i ulaznice u ZOO, poster, privjesak za ključeve... Pokušala sam pogoditi tko je to organizirao iza mojih leđa. To je bio jedan pravi gospodin koji me stvarno htio razveseliti. Crvenih pandi ima i u Budimpešti i nekako su mi odmah prirasli srcu- rekla nam je Anna Szlanyinka, u čije ime je uplaćeno 600 kuna.

Vučji čopor

Istaknula je kako namjerava nastaviti posvojiteljstvo i sljedeće godine. Šestogodišnji Gabriel Županović iz Rijeke posvojio je vuka. Tu njegovu veliku želju ispunio mu je otac Paulo, uplativši 700 kuna. Budući da doma imaju psa, mali Gabriel je zavolio sve životinje koje sliče na pse pa je izbor logično pao na starog Silvera, posljednjeg pripadnika vučjeg čopora u Maksimiru. Iako žive u Rijeci, barem jednom u dva mjeseca posjete zagrebačko divlje srce grada.

Zagreb, 170217. 
Zooloski vrt.
Gabrijel i Paolo Zupanovic jedni su oda najvecih donatora nastambe s vukovima.
Na fotografiji: Paolo i Gabrijel Zupanovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Gabrijel i Paolo Županović

Pred kraj ljeta su dobili obavijest da je njihov Silver uginuo od starosti, što ih je jako rastužilo. Nastamba s vukovima, međutim, nije dugo ostala prazna jer je ubrzo doveden mladi par.

- Čim smo čuli da su stigli novi vukovi, odlučili smo posvojiti jednog. Vukovima ljudi najmanje pomažu pa smo baš zato htjeli njih - otkriva Gabrielov otac.

Među najvjernijim donatorima Zoološkog vrta su bračni par Jasminka i James McCauley iz New Yorka. Ona je rođena Zagrepčanka, a on Amerikanac. Već desetak godina, svakog kolovoza, uplaćuju 600 kuna za posvojenje euroazijskog risa.

- Dolazimo svake godine u Zagreb i posjećujemo Zoološki vrt. Za risa smo se odlučili jer je krasna mačka koja živi u Hrvatskoj, a imao je manje posvojitelja nego lavovi i druge mačke - otkriva obitelj McCauley.

Jasminka i James McCauley

Dinosauri

Jakov Šabić, 12-godišnjak iz Sesveta, postao je prvi posvojitelj komodskog varana, najvećeg guštera na svijetu kojega nazivaju i zmajem, a koji je stigao u travnju prošle godine. Od prvoga dana je opčinjen njime, što i nije čudo jer je obožavatelj dinosaura i svega što na njih sliči. Najveća mu je želja postati paleontolog. U njegovo ime su mu, kao poklon za 12. rođendan, 610 kuna za posvojiteljstvo uplatile prijateljice.

- Čim je varan stigao, nije nam dao mira dok ga nismo došli vidjeti. U školskom imeniku mu uz predmet priroda piše da ima posebno bogato znanje o životinjama - ponosna je njegova majka Božica.

Budući da je zlatni posvojitelj, ima pravo svome miljeniku odabrati ime. Odlučio je da će se zvati Drago. Ukupno je u 2016. godini kroz program “ZOO posvojitelj” uplaćeno 69.698 kuna, ali u taj su iznos uračunate i brojne tvrtke.

Top 10 najposvojenijih:

Najviše donatora za crvene pande

1. Crveni panda

2. Afrički lav

3. Dvogrba deva

4. Čimpanza

5. Kineski leopard

6. Sivi vuk

7. Kalifornijski morski lav

8. Merkat

9. Europski smeđi medvjed

10. Grantova nizinska zebra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:29