BUKTINJA U CIOS-u

PRIČA ŽIVOTA ZAGREBAČKIH HEROJA: KAKO SU UGASILI NAJVEĆI POŽAR U POVIJESTI ZG VATROGASNE POSTROJBE Dalibor je bez sekunde odmora na terenu bio 23 sata

Riječ je o najvećem požaru u povijesti zagrebačke vatrogasne postrojbe, u kojem je izgorjelo više od 2000 tona otpadnog drva i namještaja

- Najgore je bilo to što uopće nismo znali što gasimo. Tko bi znao što je sve ispod te planine od smeća. Svako malo je nešto pucalo. Bojali smo se da bi nešto moglo eksplodirati.

Na sreću, sve je prošlo samo s prolivenim litrama znoja, dehidracijom, neispavanošću i smradom dima koji još ne možemo isprati sa sebe - počinju priču svojega života Dalibor Bajić, Danijel Smrekar i Ante Batinović, trojica vatrogasaca koji su s još 150 kolega branili zapadni dio Zagreba od širenja požara koji je u ponedjeljak navečer buknuo u reciklažnom dvorištu pogona tvrtke C.I.O.S. na Jankomiru.

Dehidracija

Riječ je o najvećem požaru u povijesti zagrebačke vatrogasne postrojbe grada, u kojem je izgorjelo više od 2000 tona otpadnog drveta i raznog namještaja, čije je gašenje trajalo gotovo 24 sata.

Rekord je postavio upravo naš sugovornik Dalibor Bajić iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sesvetski Kraljevac, koji je kraj plamene buktinje, koja se vidjela čak iz Novog Zagreba, bez sekunde odmora proveo točno 23 sata i 25 minuta. No, kaže da mu je, pod navalom adrenalina, sve prošlo kao u trenu. Sada, kad se donekle naspavao, sve mu se čini kao ružna noćna mora u kojoj se ni pod koju cijenu više ne bi volio naći.

- Na požarište sam stigao u 21 sat u ponedjeljak, a od znoja mokru majicu i čizme skinuo sam tek u utorak u 16 sati. Najgore od svega bilo mi je čekanje u redu s cisternama, to su bili trenuci kada bi adrenalin popustio, pa bi mi glava počela padati od umora. Kolege su mi pomagale kucajući na prozor da se probudim - otkriva. A noćas, nakon samo jednog dana odmora, odradio je novu smjenu od 19 sati do 7.

Zagreb, 030517.
Vatrogasna postrojba Novi Zagreb.
Trojica vatrogasaca Dalibor Bajic, Ante Batinovic i Danijel Smrekar, koji su bili prvi na terenu kada je buknuo pozar u C.I.O.S.u
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Slijeva na desno: Dalibor Bajić, Danijel Smrekar i Ante Batinović, trojica vatrogasaca koji su s još 150 kolega branili zapadni dio Zagreba od širenja požara, koji je u ponedjeljak buknuo u reciklažnom dvorištu tvrtke C.I.O.S. na Jankomiru

- Ma nije problem, izdržat ću - kaže nam nasmiješeno Dalibor. Točno iznad vatrene buktinje, na visini od 25 metara u dizalici se, kao na roštilju, doslovno pekao Ante Batinović. Ni posebno vatrootporno odijelo, ni maska za dovod komprimiranog zraka nisu mu pomogli da se obrani od užarenog zraka i dima. Vodom iz šmrka gađao je užarene gromade smeća koje su se kotrljale uokolo, što je bilo izuzetno teško jer je vidljivost, kaže, bila jednaka nuli.

Najteža intervencija

- Kolega i ja bili smo na manje od deset metara od plamena, od vrućine i znojenja gotovo sam dehidrirao. To isijavanje vrućine bilo je stvarno užasno. A kad bi vjetar puhnuo prema nama, bilo je neizdrživo. Ali nije mi se dalo stalno spuštati po vodu, jer čim sam prestao gasiti, vatra bi se razbuktala.

Koliko je bilo vruće govori činjenica da mi je kolega, koji je bio samo metar bliže požaru, u jednom trenutku rekao da ne može više izdržati, pa smo zamijenili pozicije - kaže nam Ante. No, iako ne pamti u svojoj karijeri požar ovakvih razmjera, kaže da je nakon što su ga ugasili, došao doma, čuvao djecu jer mu je supruga bila na poslu, a idući dan se probudio u pola sedam ujutro kako bi djecu odvezao u vrtić. Iako se donekle naspavao, i dalje se osjeća iscrpljeno.

Jedino Danijel Smrekar kaže da mu ovo nije bila najteža intervencija u životu. Naime, nedavno je iz zapaljenog stana u Šenoinoj ulici u centru grada spasio žensku osobu, izvukavši je na zrak u zadnji tren. Ipak, iako nije bilo opasnosti za ljudske živote, kaže da mu je požar u Jankomiru bio možda najzahtjevniji. I nikad dosad nije potrošeno toliko vode. Radilo se, procjenjuju trojica naših sugovornika, o stotinama tisuća kubika.

- Mi spašavamo, to nam je posao - skromno nam kaže vatrogasac Danijel.

Inspekcija zaštite okoliša zabranila je zaprimanje novih količina otpada

Policija još ne zna što je prouzročilo požar u reciklažnom dvorištu na Jankomiru jer je očevid još u tijeku, u čemu im pomaže vatrogasna ekipa. Doznajemo kako i dalje nije isključeno da je požar podmetnut, ali to navodno nema veze s paraglajderom koji je netom prije izbijanja vatre letio iznad skladišta s otpadnim sirovinama. Iz hrvatskih voda javili su da nema opasnosti za ljude i zagađenja okoliša. Inspekcija zaštite okoliša zbog izbijanja požara obavila je inspekcijski nadzor i naredila tvrtki CE-ZA-R, dijelu grupacije C.I.O.S., poduzimanje hitnih mjera radi sprečavanja daljnjeg onečišćenja okoliša.

- Naređena je zabrana zaprimanja novih količina svih vrsta otpada, sanacija opožarenog područja i zbrinjavanje otpada nastalog u požaru te zabrana rada postrojenja do opoziva nadležne protupožarne inspekcije - tvrde u Ministarstvu okoliša.

Tijekom očevida vodopravna inspekcija utvrdila je također da se voda koja se cijedila s opožarenog otpada prelijeva u smjeru obližnjeg jezera pa je naložila postavljanje dodatne plutajuće brane na granici onečišćenja, kao i postavljanje vatrogasne crpne pumpe koja je tekućinu koja se izlila s lokacije prepumpavala natrag na podlogu platoa kako bi se spriječilo daljnje istjecanje vode u obližnji vodotok. Daljnje postupanje odredit će se ovisno o rezultatima analize uzoraka vode. (S.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:37