NIJE SVE U NAJBOLJEM REDU

PROMETNI ZNAK U OBNOVLJENOJ ULICI U CENTRU ZAGREBA ZBUNJUJE SVE 'Što to znači, da se vozači automobila upozoravaju na opasne bicikliste?'

 HANZA MEDIA

Iako su biciklisti oduševljeni Gajevom ulicom, u kojoj se mogu voziti kolnikom ravnopravno s automobilima, čini se da u ulici koja je otvorena prije samo dva dana nije sve u najboljem redu.

Potvrdio nam je to prometni stručnjak Goran Husinec, koji kaže da je najveći problem prometni znak koji vozače upozorava na bicikliste.

- To je trokutasti znak, a taj oblik označava opasnost. Što, vozači automobila se upozoravaju na opasne bicikliste? Siguran sam da će u prvi mah ljudi koji prvi put voze ulicom pomisliti da je biciklistima zabranjeno voziti - kaže Husinec i dodaje da bi svi prometni znakovi trebali biti jasni i razumljivi baš svima koji voze.

Problematična je i horizontalna signalizacija, koja je na nekim dijelovima ceste djelomično obrisana, a prošao je samo jedan dan otkako je puštena u promet. Sve je nepotrebno zakomplicirano, smatra Husinec: trebalo je na početku ulice postaviti znak da vozači ulaze u zonu u kojoj je brzina vožnje ograničena na 30 kilometara na sat.

- Neki se znakovi nalaze pod takvim kutom da ih vozač ne može vidjeti, a ima znakova koji se preklapaju, odnosno preblizu su postavljeni pa se oba ne vide dobro - kaže Husinec i dodaje da mu se problematičnim čini i ograničenje brzine. Na južnom dijelu je u redu da je ograničenje 40, jer tamo automobili mogu voziti tom brzinom bez opasnosti po druge sudionike u prometu, no na samom vrhu ulice ne vozi se tako brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:04