GAJNICE

PRVA COWORKING KUHINJA U HRVATSKOJ Ovdje možete raditi svoje kolače i legalno ih prodavati

 Tomislav Krišto / CROPIX

U sredini male kuhinje u podrumu stambene kuće u Gajnicama nalazi se mramorni stol na kojemu Josipa miješa smjesu za kolače. Odmah pokraj nje prijateljica reže povrće, a na samim rubovima kuhinje muški dio ekipe preznojava se uz toplinu štednjaka i pećnice. Ovo kuhanje s prijateljima ne bi bilo ništa neobično da se oni ne nalaze u tuđoj kuhinji i imaju rok dokad mogu raditi jer na red čeka druga grupa kuhara.

Riječ je, naime, o Cook Hubu, prvoj coworking, odnosno suradničkoj kuhinji u Hrvatskoj.

S valom zdrave hrane pojavio se niz novih domaćih kuhara koji su u svojoj kuhinji odlučili pripremiti tortu ili puding prema vlastitoj recepturi. Ipak, kako bi mogli taj proizvod plasirati na tržište, potrebna im je potpuna kuhinja, koja je prošla sve sanitarne inspekcije i koja je profesionalno opremljena za kulinarsku proizvodnju. Budući da takvu kuhinju nemaju, proizvođači su primorani svoj krug klijenata držati na razini prijatelja i obitelji, ali mlada ekonomistica Josipa Bračanov pronašla je rješenje za njihov izlazak iz sive zone. Osnovala je Cook Hub kuhinju u kojoj nudi adekvatan prostor za kuhanje svima koji žele proizvesti vlastiti kulinarski proizvod i plasirati ga na tržište.

- Jednog sam dana napravila vlastiti biopuding i odlučila pogledati što sve trebam kako bih ga plasirala u neki restoran. Kada sam vidjela koliko uvjeta trebam zadovoljiti, odlučila sam pronaći alternativno rješenje. Pitala sam pojedine restorane da mi posude dio kuhinje, ali ni to nije bilo moguće, no svejedno nisam htjela odustati - rekla je Josipa, bivša zaposlenica IT tvrtke.

Bio puding

S pojmom suradničke kuhinje, coworking kitchen, upoznala se slučajno kada je na internetu tražila savjete gdje bi mogla proizvesti svoj puding. Dala je otkaz na poslu i sa samo 26 godina osnovala vlastitu tvrtku, bez ikakvog predznanja o vođenju profesionalne kuhinje.

- U jednoj noći sam pročitala Zakon o hrani u Zakonu o zdravstvu, krenula na brojne sajmove zdrave hrane i stalno pitala ljude što mi je potrebno za pokretanje suradničke kuhinje. U mjesec dana uspjela sam većinu dozvola, pronaći prostor i nisam htjela čekati na ljude da mi odgovore, nego sam sama dolazila do odgovora - istaknula je Josipa.

Kroz smijeh nam je ispričala kako je cijeli projekt zamalo neslavno propao kada je na autobusnoj postaji izgubila fascikl sa svim papirima i dva dana ga je tražila što po stanu što po gradu. Uspjela ga je pronaći u ZET-ovoj podružnici na Črnomercu. Zagreb je tako postao jedan od rijetkih gradova u svijetu koji imaju suradničku kuhinju, a prije njega je taj projekt zaživio u Londonu, San Franciscu, Montrealu i Singapuru. Da je projekt u kratkom roku postao popularan, dokazuje i to što Josipin mobitel ne prestaje zvoniti jer joj se stalno javljaju potencijalni klijenti koji bi rado koristili usluge njezine kuhinje.

- Svatko može unajmiti kuhinju na određen broj sati, a poslije svog korištenja mora sve očistiti i pospremiti u stanje kakvo je bilo na početku. Kuhinja se nalazi u Gajnicama i nije baš velika, ali s vremenom se planiram preseliti u neku puno veću - rekla je osnivačica, a ova jedinstvena kuhinja bi se trebala otvoriti u rujnu.

Josipa naglašava kako cilj projekta nije samo ponuditi korisnicima mjesto za kuhanje, nego im dati i šansu da svoj proizvod lansiraju na tržište.

- Organizirat ćemo radionice o oglašavanju i poduzetništvu kako bi proizvođači što uspješnije predstavili svoj proizvod. Učit ćemo ih kako aranžirati svoje jelo te kako da ga što bolje prikažu na fotografijama.

More

Cilj je suradničke kuhinje da kulinarski start-upovi izađu iz sive zone i napokon legalno prodaju svoje proizvode - rekla je te dodala da joj je kod pokretanja posla jako pomoglo njezino prijašnje poslovno iskustvo, odnosno rad u IT industriji. Ovaj posao, kaž e, želi proširiti i na more.

- Nakon Zagreba, želim otvoriti kuhinju u Splitu i Istri. Dalmacija je izuzetno bogata kulinarskim životom koji samo čeka da se predstavi svijetu. Nakon Hrvatske, planiram se proširiti izvan granica Lijepe naše u susjedne zemlje, a kasnije, tko zna - poručila je 26-godišnja Josipa Bračanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:20