Radioaktivni pepeo curi iz vreća u spalionici PUTO

Otrovan i radioaktivni filter-pepeo nastao spaljivanjem opasnog otpada u bivšoj spalionici PUTO na Jakuševcu počeo je curiti iz starih i oštećenih vreća u kanalizaciju i širiti se zrakom, a zagrebački Holding za to krivi Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša.



Gotovo 100 tona pepela još od eksplozije postrojenja u kolovozu 2002. godine nalazilo se ispod nadstrešnice postrojenja. Nakon što se prije desetak dana počelo s demontažom i prodajom spalionice, vreće su izbačene na otvoreno. Time su postale izložene atmosferskim utjecajima, pa je opasnost od curenja pepela povećana.



Jure Marušić, stečajni upravitelj tvrtke PUTO d.d. u stečaju, kaže da se zbog filter-pepela vodi sudski spor s tvrtkom Eko Tehning koja ga je na temelju ugovora iz 2001. godine trebala propisno zbrinut. Kaže kako nemaju dugog izbora nego otrovni pepeo do daljnjega držati u dvorištu postrojenja. To je potvrdio i Nenad Ivanković, glasnogovornik Holdinga, koji kaže da je prema zakonu pepeo trebalo zbrinuti Ministarstvo zaštite okoliša.



- Eko Tehning je trebao zbrinuti pepeo, a kako oni to do danas nisu učinili, pepeo je tehnički postao njihovo vlasništvo. Tvrtka PUTO je zbog toga tužila Eko Tehning za ometanja posjeda, a sudski proces još traje. U takvim slučajevima, Zakon o zaštiti okoliša nalaže da otpad treba zbrinuti Ministarstvo zaštite okoliša te troškove zbrinjavanja naplatiti tvrtki Eko Tehning - kaže Ivanković. U Ministarstvu okoliša kažu kako će pepeo zbrinuti nakon 19. studenoga ove godine.



“Ministarstvo je odmah po utvrđivanju stanja 2004. godine pokrenulo odgovarajući inspekcijski postupak protiv Eko Tehninga d.o.o. koji je u svojstvu obrađivača otpada trebao zbrinuti otpadni filtar-pepeo iz PUTO-a. Eko Tehning nije postupio prema mjerama koje se naređuju u rješenju nego je pokrenuo upravni spor. Budući da se nije postupilo po nalogu inspekcije, zbrinjavanje filtar-pepela uvršteno je za izvršenje i Ministarstvo će ga putem ovlaštene tvrtke zbrinuti nakon 19. studenoga 2007. o trošku Eko Tehninga”, stoji u priopćenju Ministarstva.



U Eko Tehningu tvrde kako su u sporu s PUTO-om dobili prvostupanjsku presudu.- Istina je da smo po ugovoru bili zaduženi za zbrinjavanje pepela, ali spalionica je kasnije izgorjela. Dobili smo prvostupanjski spor i postupit ćemo kako sud odluči - kratko je rekao Aralica. Inače, postrojenje PUTO je lani za 2 milijuna kuna prodano varaždinskoj tvrtki Ekotim-energija koja, doznajemo, namjerava dijelove iskoristiti za gradnju spalionice opasnog otpada.



Povišena radioaktivnost pepela izmjerena 2002.



Stručnjaci iz Instituta Ruđer Bošković su 2002. godine na Jakuševcu izmjerili Geiger-Müllerovim brojačem povišenu radioaktivnost pepela koji se nalazio u vrećama, o čemu su tada pisali Jutarnji list i drugi mediji. Filter-pepeo je najopasniji produkt spaljivanja, jer skuplja teške otrovne metale iz kemikalija. Riječ je o velikoj koncentraciji teških metala koji mogu uzrokovati povećanu radioaktivnost.




Nepoznate posljedice po zdravlje stanovnika



Požar opasnog otpada na Jakuševu, koji se dogodio 1. kolovoza 2002. godine, najveći je ekoincident u Hrvatskoj, a posljedice zagađenja do sada nisu u potpunosti utvrđene. Kao uzrok navedeno je samozapaljenje kemikalija uslijed nepropisnog skladištenja otpada. Eksplodiralo je 200-tinjak bačava punih herbicida, boja, otapala i medicinskog otpada, a požar je više od tri sata gasilo čak 15 vatrogasnih ekipa koje su nakon toga zbog simptoma trovanja pregledane u bolnici. Razmišljalo se i o evakuaciji stanovništva Novog Zagreba, prvenstveno stanovnika Jakuševca. Krizni stožer tada je potpuno zakazao u istrazi slučaja, a posljedice po zdravlje stanovništva do danas nisu poznate i teško ih je dokazati.


Sergej Trajković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:24