KAOS NA SREDNJACIMA

RAT STANARA ZBOG PRIČUVE Jedni račun plaćaju GSKG-u, drugi tvrtki Stambeni ZG, a treći nikome, dok su neki potpuno nesvjesno plaćali dvije pričuve!

 
Novak Kljajić
 CROPIX

Novak Kljajić živi u stambenoj zgradi na adresi Braće Domany 4 na Srednjacima i novac za pričuvu svaki mjesec uplaćuje Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu. Marko Štifanić živi u istoj zgradi, samo tri kata niže, ali on uslugu pričuve plaća tvrtki Stambeni ZG.

Naime, u toj zgradi trenutačno postoje dva upravitelja između kojih se vodi sudski proces kako bi se utvrdilo tko ima pravo slati račune za pričuvu. Zgrada ima 262 stana i poslovna prostora, a situacija je takva da jedni plaćaju GSKG-u, drugi ZG Stambenom, dio stanara plaća objema tvrtkama, a neki ne plaćaju nikome. Ova zavrzlama s pričuvom traje već godinu dana, a sve je počelo u ožujku 2015. izvještajem o radovima na krovu, “teškima” 250.000 kuna.

- Oni su otvorili krov i ostavili ga tako tijekom vikenda. Pala je kiša i poplavila stanove sve do sedmog kata, što je iziskivalo dodatne troškove - rekao je Štifanić, zamjenik predstavnika suvlasnika.

Poslije tog incidenta stanari su odlučili pomno pratiti rad GSKG-a i ubrzo otkrili niz nepravilnosti. Račun za radove je bio rastavljen na sedam manjih računa po 29.000 kuna jer upravitelj zgrade treba imati dopuštenje od 51 posto stanara za bilo kakve radove veće od 30.000 kuna. Sama sanacija na krovu bila je loše napravljena, što je stanarima potvrdio i sudski vještak.

Potom su isplivali računi za pojedine radove vezane uz stanove samih stanara koji nisu vezani uz pričuvu, kao što su sanacije radijatora, za koje drugi stanari nisu niti znali.

CROPIX
Marko Štifanić i Tihomir Bilandžić plaćaju tvrtki Stambeni ZG

Sporni potpisi

Stoga su odlučili da ne žele takvog upravitelja. Napravili su potpisnu listu na kojoj se 69 posto stanara zgrade izjasnilo da želi promjenu upravitelja te su u siječnju 2015. godine zatražili raskid ugovora s GSKG-om. I tada počinju problemi.

- Početkom 2016. godine sklopili smo ugovor sa Stambenim ZG, ali nam je GSKG u ožujku odgovorio da ne prihvaća naš raskid. Pozvali su se na pravnu floskulu prema kojoj mi ne možemo tražiti raskid, nego otkaz ugovora - kaže Tihomir Bilandžić, predstavnik suvlasnika.

Dva mjeseca poslije GSKG-u je uručen jednostrani otkaz ugovora, ali on i dalje nije realiziran. Naime, pojavila se optužba o krivotvorenju potpisa za promjenu upravitelja pa je cijeli proces ponovno usporen.

- Kontrolom potpisa suvlasnika utvrđeno je kako postoji opravdana sumnja da su neki od potpisa krivotvoreni, o čemu su nas usmeno i pismeno obavještavali i sami suvlasnici čiji su potpisi krivotvoreni. Zbog toga smo u kolovozu 2016. pokrenuli kazneni postupak, sukladno čl. 278 Kaznenog zakona - poručili su iz GSKG-a.

Suvlasnici zgrade kažu kako se radi o šest spornih potpisa za koje oni mogu potvrditi autentičnost, ali da i bez njih i dalje imaju većinu.

- GSKG nas je prvo optužio za šest krivotvorenih potpisa. Poslije toga su četiri puta mijenjali broj krivotvorenih potpisa te iz četvrtog pokušaja naveli da je riječ o 77 potpisa jer tek tada naša potpisna lista biva nevažeća - ističe Štifanić.

Odluka suda

Otad su stanari u Braće Domany 4 podijeljeni. Prošli je mjesec 111 stanova uplatilo novac Stambenom, ali Bilandžić ističe kako to nije odraz stvarnog stanja.

- Desetak stanara više ne živi u našoj zgradi, 30-ak ih ima financijske probleme zbog čega ne plaća na vrijeme, 30 ih iskorištava ovu crnu rupu i ne plaća nikome, a nekoliko ih je nesvjesno plaćalo dvije pričuve - objasnio je Bilandžić.

U GSKG-u tvrde da im je ovo jedini takav slučaj, a u Stambenom ZG ne žele komentirati jer je sudski proces još u tijeku.

Zasad i GSKG i Stambeni ZG uzimaju pričuvu, rade sanacije po zgradi, a pričuva se skuplja na dva različita računa jer GSKG ne želi prebaciti dosad prikupljenu pričuvu na novi račun Stambenog. Odvjetnik Branko Šerić predlaže da se do okončanja postupka održi status quo.

- Sve dok sud ne odluči tko je upravitelj, stanje treba ostati kako jest. U slučaju pobjede jedne strane, druga strana morat će prebaciti sva sredstva od pričuve na njezin račun. Najgore će proći oni koji ne plaćaju nikome jer će njima na naplatu doći sve što nisu platili u tom razdoblju - rekao je Šerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:38