ISPRAVAK

Ravnatelj Klasične gimnazije u Zagrebu: U članku o zgradi u Križanićevoj izneseno je više netočnih činjenica

Poštovani,

u članku „OPASNA PO ŽIVOT / FOTO: SLAVNA ZGRADA U CENTRU ZAGREBA SE RASPADA Spaja čak četiri gimnazije: 'Naša djeca ne smiju otvarati ni prozore'“ koji ste objavili 22. ožujka 2107. u 14:45 na internetskoj stranici http://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/foto-slavna-zgrada-u-centru-zagreba-se-raspada-spaja-cak-cetiri-gimnazije-nasa-djeca-ne-smiju-otvarati-ni-prozore/5800067/ iznijete su neke netočne činjenice na koje Vas moram upozoriti.

„Pozvali su stolara jer Grad i škola nemaju novca“ nije točna tvrdnja. Grad je uputio stolara kao reakciju na prijave škole i kao privremeno rješenje do konačne izmjene stakla koja je prije toga pokrenuta. Nisu ispali prozori, već je puklo staklo nakon što su otvoreni prozori u učionicama, vrata od učionice i prozori na suprotnoj strani, odnosno u hodniku. Strujanje zraka nastalo na taj način, uz vrlo vjetrovito vrijeme tijekom dana, bilo je dovoljno jako da prilikom udara prozorskoga krila pukne ili se rasprsne staklo. Pri tvrdnji da Grad i škola „nemaju novca“ potrebno je napomenuti da je gospodin Spudić (stolarija Spudić) prilikom obilaska zgrade nakon radova izjavio gospođi Ritz da njegov obračun radova na prozorima iznosi 645 kuna po prozoru. Nije mi poznato radi li se o konačnoj ili okvirnoj cijeni i je li u nju uračunat PDV ili ne; podatak o konačnoj cijeni svakako treba provjeriti. Planirana investicija za skorašnju zamjenu je, prema izjavama, dva i pol milijuna kuna.

Otvoreni prozori na Vašim objavljenim snimkama izravno demantiraju zabranu otvaranja. „Zamjena prozora počela je 2012. godine“ nije točna tvrdnja. Radovi na školi, koliko je meni poznato, krenuli su 2011. godine. Citirani zaključak da su predstavnici „roditelja i ravnatelji održali [...] zajednički sastanak prije nekoliko dana na kojem je dogovoreno da 'treba pozvati na odgovornost Gradski ured u vezi neizvršenih, a odobrenih radova koji su odlukom i potpisom Grada bili doneseni 2012., a tragom takvog neispoštovanog dokumenta stvarat će se spis kojim će škola tražiti pravnu odgovornost Gradskog ureda za dogovorene, a neizvršene radove'“ i navod o sastavljanju spisa i traženju pravne odgovornosti od grada na zajedničkom sastanku nije donesen. Takvih je prijedloga bilo, ali nije bilo provedeno glasanje bilo s čije strane, dok zapisnik sa sjednice Roditeljskoga vijeća stupa na snagu u smislu vjerodostojnog dokumenta nakon što je verificiran na sljedećoj sjednici Roditeljskoga vijeća.

23. veljače 2017. u Gradskom je uredu za obrazovanje, kulturu i sport održan sastanak na kojem je bila i gospođa Živković Abraham. Nadam se da će se ostvariti nedavno pokrenuta incijativa koja uključuje energetsku obnovu cijele zgrade u Križanićevoj ulici, a u koju su uključeni Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ured za projekte i programe Europske Unije. Svakako je potrebno veće ulaganje u zgradu i opremu za nastavu jer, primjerice, II. i VII. gimnazija nemaju klima uređaje u svojim učionicama, što također predstavlja problem kod održavanja nastave ili provođenja ispita mature. Neka ulaganja već su ostvarena (kolni ulaz u školu, sanacija statike, multimedijalna dvorana i sl.).

S poštovanjem, ravnatelj Boris Anić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:42