MAKSIMIR

RAZGOVARALI SMO S GOSPODINOM KOJI SE TUŠIRAO NA TRGU U ZAGREBU I OSVOJIO DRUŠTVENE MREŽE 'Dva dana sam tražio tko će mi dati vodu...'

Austrijski umjetnik je, naime, organizirao izložbu Boris Tloris koja se jučer otvorila u pogonu Jedinstvo
 CROPIX

- Dva dana sam tražio tko će mi dopustiti da koristim vodu za performans, a kad sam se počeo zalijevati, iznenadilo me koliko je hladna. No, adrenalin je odradio svoje, tako da se nisam smrznuo - kaže nam austrijski umjetnik Leonhard Müllner, koji je prošlog tjedna izveo performans na Trgu Vlahe Bukovca i postao hit na društvenim mrežama.

Došao je na kružni tok, postavio svoj plastični, šareni bazenčić i otuširao se, ne obazirući se na automobile i prolaznike. Performans je trajao osam minuta.

- Taj je prostor bio prazan, pa sam ga htio popuniti na neki svoj način. Sve u Zagrebu je predekorirano, a ovaj je dio bio baš suprotan pa sam krenuo u akciju. Oduševila me reakcija ljudi: automobili su se zaustavljali, ljudi su me snimali, drugi su dolazili pitati me što radim. Pretpostavljam da su me to pitali, jer ih nisam razumio, a mnoge je razočarala jezična barijera - kaže Müllner, koji je u Zagreb doputovao kako bi organizirao izložbu Boris Tloris, koja se jučer otvorila u pogonu Jedinstvo i može se pogledati do 21. svibnja.

Riječ je o izložbi šest umjetnika, koji se bave javnim prostorom grada na kritički i duhovit način. Müllneru ovo nije prvi posjet Zagrebu. Bio je već nekoliko puta i grad mu je dobro poznat. Donekle prati i gradsku politiku, priznaje, tako da je poruka njegove izvedbe bila i politička.

Iako se nije direktno referirao na “Bandićeve” fontane, o kojima su mu sve ispričali, poruka je ipak jasna. Mladi umjetnik je, inače, jučer proslavio svoj trideseti rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:38