BLOKIRAN PROJEKT

SAGA O DOVRŠENJU PRODUŽETKA BRANIMIROVE Ovo je kuća zbog koje radovi stoje već mjesecima, vlasnik: 'Samo neka me probaju deložirati'

Zbog jedne kuće već mjesecima stoje radovi, jer se obitelj Brčina odbija preseliti na Vrbane u stan koji im Grad nudi u najam
 Ranko Šuvar/EPH

Radovi na posljednjoj etapi spajanja dva dijela Branimirove ceste počeli su u studenome prošle godine nakon što su Grad i preostali stanari riješili sve imovinsko-pravne odnose.

Nema više bagera

Neki od vlasnika kuća koje su predviđene za rušenje radi produžetka Branimirove pristali su na nagodbu o zamjeni stanova i ti su objekti već sravnjeni sa zemljom. Gradonačelnik Milan Bandić tada je uvjerljivo najavljivao da će do proljeća ove godine sporna trasa biti u potpunosti dovršena. No, ni bagera, ni radnika tamo više nema jer su zbog jedne jedine kuće koja se mora srušiti, a još nije, zaustavljeni radovi kojima bi se u punom profilu trebala spojiti Branimirova ulica od Zavrtnice do Heinzelove.

Riječ je o kući Marijana Brčine i njegove obitelji koja stanuje u Heinzelovoj i već godinama, kažu, pregovaraju s Gradom o kući u kojoj žive. S obzirom na to da obitelj Brčina nije pristala na ponudu Grada iz listopada prošle godine da uzmu u najam na neodređeno vrijeme, sa zaštićenom najamninom, novosagrađeni stan u Cenkovečkoj 10 na Vrbanima, od 73 četvorna metra, gradonačelnik ih je odlučio - deložirati.Zaključak o postupku izvlaštenja Grad Zagreb je donio 21. travnja, no točan datum deložacije još se ne zna. “Za korištenje stana u Cenkovečkoj obračunavat će se zaštićena najamnina i svi ostali troškovi korištenja stana, a pričuvu za predmetni stan će plaćati Republika Hrvatska, Ministarstvo branitelja”, stoji u zaključku za koji Brčine kažu da ne znaju ništa.

Ministarstvo branitelja

- Ja sam hrvatski branitelj i 2006. godine sam kupio ovu kuću u Heinzelovoj od Ministarstva branitelja, no oni su tu prodaju poslije poništili, i to bez mog znanja. Za mene taj ugovor i dalje vrijedi i ja neću pristati ni na kakve ponude od Grada dok se ne sastanem s ministrom branitelja i ne razriješimo tu situaciju s ugovorom - poručio je jučer Marijan Brčina te dodao da ga iz Grada pokušavaju izigrati po pitanju imovinsko-pravnih odnosa.

Što se tiče najavljene deložacije, kaže da će se u tom slučaju obratiti i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Počelo prije tri godine

- Gradonačelnik konstantno forsira cijelu priču jer želi što prije završiti tu trasu, ali ovdje je u pitanju cijela moja obitelj i borit ćemo se dok se pravda ne zadovolji - odlučan je Marijan Brčina.

Iako je gradonačelnik nedavno izjavio kako “broji sate” do konačnog dovršetka Branimirove, saga se, prema svemu sudeći, nastavlja pa ćemo se još načekati do radova na dovršetku produžetka. Podsjetimo, novosagrađenu dionicu Branimirove na dijelu od Zavrtnice do Heinzelove, projekt od šest milijuna kuna, gradonačelnik je svečano otvorio u travnju 2013. godine, izrazivši želju da do kraja te godine riješe imovinsko-pravne odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:12