KANDIDATKINJA ZA GRADONAČELNICU

Sandra Švaljek upozorila na 'nemar i neodrživo stanje u Zagrebačkom holdingu'

Sandra Švaljek
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek u utorak je upozorila na "nemar i neodrživo stanje u Zagrebačkom holdingu", te zajedno s predstavnicima sindikata ZET-a i Čistoće na konferenciji za novinare istaknula probleme zapošljavanja radnika preko agencija, uvjeta rada i zaštite na radu, te kolektivnih ugovora.

"Radi se uvijek između 500 i 700 agencijskih radnika u različitim podružnicama i trgovačkim društvima. Konkretno, u podružnici Čistoća radi 191 agencijski radnik", rekla je Švaljek.

Kršenje Zakona o radu

Ističe da se radi o ljudima čiji karakter rada nije sezonski, privremeni ni povremeni, već oni kontinuirano rade. Njih se može koristiti neprekidno tri godine, a ako rade dulje na istim poslovima znači da se krši Zakon o radu.

Švaljek je rekla da su radnici koji su zaposleni preko agencije obespravljeni i diskriminirani u odnosu na radnike s ugovorima o radu na neodređeno vrijeme, pa ih treba zaposliti i dati im jednaka prava kao i ostalim radnicima Holdinga.

Kritizirala je uvjete rada u Zagrebačkom holdingu kao loše i nehumane - od voznog parka u vrlo lošem stanju, s vozilima starim između 13 i 29 godina, preko objekata poput onog u kojem se na remizi popravljaju vozila ZET-a, starog 80 godina i s krovom koji otpada, do zaštitne obuće radnika Zagrebparkinga koja propušta vodu.

Švaljek je upozorila da je Temeljni kolektivni ugovor za radnike Holdinga jednostrano otkazan, što je nepimjereno jer sindikati i Uprava Zagrebačkog holdinga moraju voditi socijalni dijalog. Radnici Zagrebačkog holdinga itekako brinu o svom radnom mjestu i da ne traže ono što ne mogu dobiti, poručila je.

Otkaz zbog informacija o nezakonitom zapošljavanju

Također je komentirala slučaj Marice Špehar, bivše voditeljice ljudskih resursa u ZET-u, koja je dobila otkaz zbog sumnje da je novinarima dala informacije o nezakonitom zapošljavanju. Švaljek ističe da s jedne strane vrijedi zabrana zapošljavanja, a s druge strane zapošljavaju se ljudi po obiteljskoj ili političkoj liniji. "To stvara vrlo ružan osjećaj diskriminiranosti jer oni koji se zapošljavaju dobivaju visoke koeficijente dok s druge strane imamo agencijske radnike koji rade u nemogućim uvjetima", rekla je.

Predsjednik Sindikata ZET-a Dražen Jović upozorio je da se sindikat nije suglasio s izvanrednim otkazom Marici Špehar. Trebalo bi na temelju dokaza vidjeti je li učinila ono za što ju se tereti, a novinar je potpisao da ona nije bila izvor informacija, no poslodavac to nije uvažio, kaže Jović.

Švaljek je također poduprla ideju o uvođenju školskih uniforma. "Mislim da djeca to vole i na taj način se smanjuju razlike među njima, pa ako neka škola to želi uvesti, dapače, zašto ne", kaže Švaljek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:36