POVIJEST NEOBIČNE IDEJE

'Stazu sam još 2014. osmislio za Jutarnji... Doduše, s malo ironije'

Skijaška staža u središtu Zagreba, kroz Bakačevu ulicu, ovih je dana zaokupila javnost kao originalan način za proslavu 50 godina Svjetskog skijaškog kupa. Međutim, sve je to već viđeno još prije dvije godine u Jutarnjem listu!

Malo ironije

Mjesečni prilog Jutarnjeg lista Like krajem 2014. godine objavio je temu o tome kako bi zagrebački advent mogao biti još bolji, u kojoj su sudjelovali razni stručnjaci sa svojim prijedlozima. Arhitekt Vedran Ivanković, docent na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, predložio je tada sanjkalište (mini skijalište) u Bakačevoj ulici i za prezentaciju napravio 3D simulaciju koja je objavljena uz članak. Njegova je simulaciji izgledala zabavno, djeca se bezbrižno sanjkaju u samom središtu Zagreba.

Zamislio je topove koji rade umjetni snijeg, što se na vizualizaciji i vidi. Plan je Grada da padina na Bakačevoj sad postane sanjkalište za građane.

- Nije problem što je proveden taj prijedlog, međutim, to je očito prvo bila moja ideja. Doduše u njoj je bilo i nešto ironije na temu gradskih intervencija - kaže Vedran Ivanković, koji je autor knjige “Le Corbusier i hrvatska škola arhitekture”, koju je izdala Hanza Media.

Također, Vedran Ivanković predložio je tada i da se na terasi Gradske kavane napravi montažni privremeni bazen za tuljane iz zagrebačkog ZOO-a, što bi bila posebna atrakcija.

Njegova ideja, prije dvije godine, bila je i da bi za klizalište u centru umjesto Tomislavca bilo bolje zatvoriti Teslinu ulicu, odnosno napraviti klizalište oko bloka kroz Teslinu, dio Gajeve i Preradovićeve ulice i kroz Berislavićevu ulicu. - Tako bismo dobili početak urbane mreže zimskih aktivnosti u gradu s početnim točkama Sljeme - Trg bana Jelačića - Teslina koje bi se nastavile i sadržajima u kvartovima Novog Zagreba te na Savi.

Hipodrom bi također trebao dobiti neki bolji i aktivniji zimski program, a sanjkalište s umjetnim snijegom moguće je nap raviti i na prirodnim padinama Savskog nasipa na mjestima dovoljno udaljenim od prometnica - smatra Ivanković.

Loša lokacija

Naime, poznato je da mnogi povjesničari umjetnosti i arhitekti smatraju klizalište na dijelu spomenički zaštićene Lenucijeve potkove, na Trgu kralja Tomislava, pogrešno odabranom lokacijom, pa je kao bolje rješenje uz Teslinu ulicu tada predložen i plato iza Mimare, odnosno Srednjoškolsko igralište i prostor “Bandićevih fontana”.

Ovih je dana, pak, Vedran Pevalek, direktor Svjetskog skijaškog kupa, izjavio da se ideja za utrku u srcu Zagreba javila na jednoj večeri, prvotno kao prijedlog da se spušta s Markova trga kroz Kamenita vrata Radićevom, što je ispalo prekomplicirano, pa su na toj istoj večeri zaključili da je sve jednostavnije izvesti u Bakačevoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:57