DRAMA NA TERASI

ŠTO SE DOGAĐA S ČUVENIM ZAGREBAČKIM KLUBOM Vlasnik tvrdi da Jabuku žele zatvoriti, stigla reakcija Grada: 'Prostor koriste nelegalno!'

Stiv Viduka koji vodi Jabuku tvrdi kako je klub na zemljištu sa statusom javnog dobra te da Grad nema dozvole, što u gradskoj upravi opovrgavaju
Marin Viduka Stiv
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Tijekom noći sa srijede na četvrtak radnici koji grade novu dvoranu za Osnovnu školu Jabukovac predvođeni zaštitarima Bilić Erića zauzeli su dio terase kultnog kluba Jabuka. Bez ikakve najave, radnici koji rade po nalogu Grada izgurali su klupe u vlasništvu kluba u sam kut terase i postavili zaštitnu ogradu. Marin Viduka Stiv, vlasnik kluba, kaže kako su se radnici već pokušali probiti se do terase, ali ih je u toj namjeri uvijek zaustavila policija.

- U posljednja dva tjedna radnici su po danu krenuli piliti ogradu koja odvaja školsku dvoranu od terase s namjerom da se prošire na našu terasu. Svaki put pozvali smo policiju, koja ih je zaustavila - kaže Viduka te dodaje kako su jučer djelovali noću, dok u klubu nije bilo nikoga.

Intervencija policije

U Policiji su potvrdili kako su u četvrtak i prije nekoliko dana intervenirali na zemljište kluba Jabuka.

Borba između radnika i djelatnika urbanog kluba počela je prije 20-ak dana kada je počelo rušenje stare školske dvorane i gradnja nove, no ovaj put s pratećim sadržajima, odnosno parkiralištem. Prema novom projektu, taj parking je zamišljen na djelu, gdje se nalazi terasa Jabuke, tvrdi Viduka.

HANZA MEDIA

- Taj prostor ne pripada nikome, on je javno dobro. Da su nama iz Grada donijeli sudsku potvrdu da taj prostor pripada njima, ne bismo se bunili i prepustili bismo im prostor koji im pripada - kaže Marin Viduka Stiv te dodaje kako je građevinska čestica na kojoj se gradi kulturno dobro te da si je Grad, kao investitor, sam izdao dozvolu za gradnju.

Viduka najavljuje kaznenu prijavu te tužbe protiv svih odgovornih, a večeras nastavljaju raditi jer, kako kažu, neće ih oni omesti u nečemu što rade posljednjih 49 godina. Nemaju namjeru svađati se s radnicima, kao ni sa zaštitarima, koji su ih, kako neslužbeno doznajemo, do četvrtka štitili od tih istih radnika.

Odgovor Grada

Ovim se događajem klub koji živi uz Zagreb već gotovo pola stoljeća opet našao na meti gradskih otaca. Naime, 1998. godine gradske su ga vlasti zatvorile, a onda je nakon dobivenog upravnog spora 2001. godine ponovno dobio dozvolu za rad. Na otvorenje je tada došao i gradonačelnik Milan Bandić, počastivši sve goste rundom pića.

Iako Marin Viduka Stiv tvrdi da je cijela zemljišna čestica javno dobro, izvadak iz zemljišne knjige pokazuje da status kulturnog dobra ima samo zemljište na kojem su školska zgrada na adresi Jabukovac 30, igralište i dvorište škole, i to od 2010. godine.

HANZA MEDIA

U Gradu ističu kako oni izvode radove na čestici škole, a ne koje pripada klubu Jabuka, naglašavaju kako su oni koji upravljaju klubom Jabuka “nelegalni korisnik” koji je “prilikom izvođenja radova sprječavao izvođenje radova odnosno uklanjanje salonitnih ploča s azbestom sa dvorane, mada je nekoliko puta upozoren usmeno i pismeno kako je neophodno što hitnije ukloniti azbestne ploče radi zdravlja i sigurnosti djece, a pogotovo što su se azbestne ploče uklanjale s građevine odnosno dvorane koja s klubom nema nikakve veze.” Dodaju da imaju građevinsku dozvolu te kako su radove prijavili između ostalih MUP-u, građevinskoj inspekciji, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:12