NOVA MJESTA U CENTRU

Takenoko seli u Masarykovu, a Alcatraz na tri kata u Tkalču

 Tomislav Krišto

Kultni Takenoko, prvi japanski restoran otvoren u Hrvatskoj i jedan od najposjećenijih u Zagrebu, nakon 15 godina postojanja seli se na novu lokaciju. Kroz desetak dana ljubitelji japanske kuhinje jest će u novom ambijentu u Masarykovoj 22. Preuređenje je gotovo, još se čeka samo odobrenje tehničkih službi.

Glavni kuhar i dalje će biti Motohiko Mochizuki, zajedno s Marijem Obrovcem i provjerenim timom koji je već osvojio domaće i strane posjetitelje. Gastronomska ponuda bit će šira nego prije, a uključivat će uni-ikru morskog ježa, wagy beff, ramen soup, kao i prošireniju ponudu koktela i pića.

- Krunoslav Miler, Marin Nekić i barmeni restorana Takenoko osmislili su nekoliko tipičnih restoranskih koktela. Posebno se ističe Old Fashion Takenoko - koktel s japanskim viskijem Nikka from the Barrel, starim 15 godina, pomiješan s jabukom, đumbirom i čili vlascem - otkrivaju iz Takenoka.

Novi restoran prostire se na čak 300 metara kvadratnih, a pri uređenju se pazilo na minimalizam i dojam otvorenog prostora. No nije to jedino novo mjesto u centru grada koje se otvara uoči ljetne sezone.

Vlasnik popularnog Alcatraza koji se nalazi u Preradovićevoj, pak, otvara još jedan ugostiteljski objekt istoga imena u Tkalčićevoj ulici. Bit će na čak tri kata, tamo će se nalaziti mediteranski restoran, noćni klub i Buddha bar, a površina objekta je nešto manja od 300 kvadrata. Otvorenje bi trebalo biti sredinom lipnja, a upravo traju zadnje pripreme prije početka rada.

Više od 500 vrsta piva

- Zapravo već nekih 15 godina planiramo otvoriti još jedan Alcatraz pa je svaki detalj koji će gosti moći vidjeti u prostoru pomno osmišljen. U restoranu će se nuditi mediteranska jela, u Buddha baru će se moći popušiti dobra cigara i popiti kvalitetno vino, a sam noćni klub nudit će, među ostalim, više od 500 vrsta piva - kaže Ivan Milinković, vlasnik kluba, i dodaje da će u novom objektu raditi tridesetak ljudi.

Oaza za odmor

Novo ruho, naime, dobit će Kulturno-informativni centar (KIC) u Preradovićevoj ulici, koji se zadnji put uređivao krajem osamdesetih. Prostor će biti moderniziran: na zidovima će se nalaziti velike fotografije, a mnoštvo knjiga na policama stvarat će prisniji dojam - kaže ravnatelj KIC-a Emil Matešić. Nedjeljko Mikac je dizajnirao prizemlje i polukat, a galeriju su osmislili zaposlenici KIC-a u skladu sa svojim, ali i potrebama gostiju.

- Vrata ćemo otvoriti za mjesec dana. Planiramo veliku proslavu, imat ćemo izložbu na kojoj ćemo prikazati povijest zgrade u kojoj se centar nalazi, a posjetitelji će moći vidjeti i razne audio te video instalacije - ističe Matešić i dodaje da je potpuna promjena interijera bila nužna jer dosadašnje uređenje nikako nije odgovaralo programima koji se u centru izvode.

Prava oaza za odmor i uživanje u originalnim kineskim napicima zove se čajana Jing Yuan i otvorena je ovog mjeseca u Ilici 107. Riječ je o intimnom i ugodnom prostoru uređenom poput starih kineskih čajana u kojoj se piće, odnosno čaj poslužuje prema staroj orijentalnoj tradiciji.

Vlasnici Alex Wang i Ivy Zhao istaknuli su da život u gradu može biti stresan pa im je ideja bila otvoriti mjesto za opuštanje i odmor.

- U Zagreb smo došli iz Šangaja, gdje je svaka sekunda dragocjena. Smatramo da će svaki posjetitelj naše čajane to prepoznati - rekao nam je Wang.

U čajani poslužuju različite vrste čaja, a ističu se brendovima poput “Zmajev izvor iz Xihua” ili “Vođa majmuna iz Talpinga”, no ako niste sigurni koji biste naručili, pomoći će suvlasnica Ivy, inače “majstorica za čajeve” s dugogodišnjim iskustvom u pripremi i uzgoju lišća čaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:35