TAJNE ZOOLOŠKOG VRTA

U SKRIVENIM PROSTORIJAMA U CENTRU ZAGREBA U tri strogo čuvane sobe uzgajaju se najugroženije zmije

 Marko Todorov/EPH

U skrivenom “podzemlju” zagrebačkog Zoološkog vrta 30-ak je vrsta životinja koje su na svjetskoj razini kritično ugrožene ili su već izumrle u prirodi.

Posjetitelji ih nikad neće vidjeti jer su u strogo čuvanim, zatvorenim prostorijama s posebnom mikroklimom. Nisu ondje zato da bi ih ljudi gledali, nego da ih stručnjaci pokušaju razmnožiti i jednoga dana vratiti u divljinu. Prvi smo istražili taj samozatajan backstage Zoološkog vrta u kojemu dominira zvuk vodenih pumpi, klimauređaja, žubor vode i neugledan, ali itekako funkcionalan terariji s preciznim digitalnim mjeračima temperature i vlage vode i zraka.

Iz svih krajeva svijeta

U njima su predstavnici nekih od samo nekoliko stotina preživjelih primjeraka životinja iz svih krajeva svijeta, često endemskih vrsta, o kojima se brinu stručnjaci Ivan Cizelj i Ivo Peranić. Oni su zagrebački spasioci vrsta na rubu izumiranja.

Nepredvidljiv posao

- Zanimljiv je to posao, ali vrlo nepredvidljiv. Neke je vrste jako teško razmnožiti, pokušavamo godinama, a za neke koje mislimo da će teško ići, dobijemo mlade bez većih problema. Tu u našem backstageu većinom su vodozemci i gmazovi jer oni su možda i najugroženiji - tvrdi Cizelj.

Najteže će, kažu, biti uzgojiti čovječju ribicu. Prije tri godine dobili su sedam primjeraka s jedne lokacije pokraj Sinja, nakon što ih je bujica izbacila iz podzemlja na površinu. Ženka polaže jajašca tek svakih sedam godina, a u zatočeništvu rijetko uspijeva njihovo razmnožavanje. No, s obzirom na to da žive više od 80 godina, ima vremena.

- Uvijek ima šanse. Pokušavamo je uzgojiti mi, ali i Veterinarski fakultet te udruga Hyla koja se bavi zaštitom vodozemaca i gmazova. Evo, samo za vas ćemo nakratko uključiti svjetlo da ih snimite, inače moraju biti u potpunom mraku. Temperatura u prostoriji je oko 11 stupnjeva, kakva je i u špiljama gdje žive - objašnjavaju nam Peranić i Cizelj.

Ali, zato su se 1. ožujka ove godine u staroj ložionici prenamijenjenoj u uzgojnu prostoriju iz tri jajeta izlegla dva mladunca Fidži iguane, vrste koja živi samo na tom otočju u Tihom oceanu. Obje su ženkice koje će, kada još malo narastu, otići u neki svjetski ZOO vrt, gdje će ih razmnožavati dalje.

Afrodizijak u Kini

Posebno su ponosni na kinesku Mang ljuticu, otrovnu endemsku zmiju kojih u prirodi ima manje od 500, a živi jedino na planini Mang. Zanimljivo je da je otkrivena tek 1996. godine, i odmah se ustanovilo da je na rubu izumiranja. U međunarodnim programima uzgoja često su životinje zaplijenjene u ilegalnim trgovinama. Takva je kineska tropruga kornjača, šesta najugroženija vrsta kornjače u svijetu, a samo jedna odrasla na crnom tržištu dostiže cijenu od čak 20 tisuća eura.

- U Kini ih smatraju afrodizijakom. Imamo dvije ženke pa čekamo mužjaka koji bi uskoro trebao stići iz Velike Britanije - kaže Ivan.

Tu je i kritično ugrožena Mccordijeva vijovrata kornjača koja ne može uvući glavu u oklop kao druge, iranski daždevnjak koji je u prirodi izumro jer su u rijekama gdje je živio sagradili hidroelektrane, a lani su se izlegli prvi zagrebački mladunci. Iznimno je važna endemska vrsta vodozemca iz Meksika koji živi u jednom vulkanskom jezeru, a posebna je atrakcija maksimirskog zoološkog vrta jer ga imaju samo tri zoološka vrta u svijetu - londonski, bečki i naš zagrebački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:24