KAO DA SE NE NALAZI U ZAGREBU

U ulici kojom će 73 prvašića ići u školu pješačkih i semafora nema, a nogostup je kolnik

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Ulica Dragutina Albrechta na Ravnicama izgleda kao da se ne nalazi u Zagrebu - neravna je, asfalt je krpan desetke puta, rubnici su gotovo potpuno u ravnini s cestom, a pješački prijelaz je potpuno izblijedio.

LOŠI UVJETI

U cijeloj ulici nema semafora ni nogostupa, a automobili voze vrlo brzo, sve u neposrednoj blizini Osnovne škole Antuna Gustava Matoša te sportskih terena u sklopu nogometnog centra Ravnice. Ravnatelj OŠ A. G. Matoša Antonio Jurčev već godinama šalje dopise Gradu kako bi se poboljšali prometni uvjeti oko ustanove koju vodi već više od deset godina.

- Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet slali smo zahtjev za izgradnju nogostupa na sjevernom dijelu Albrechtove od Ulice Jurja Dalmatinca do Hondlove jer tri četvrtine te ulice prolazi uz školu, no odbili su nas - objasnio je Jurčev i dodao kako su apelirali i da se stavi semafor na uglu IV. maksimirskog naselja i Albrechtove, ali i to je bilo neuspješno.

- Uvijek treba poboljšavati sigurnost djece u prometu i kada uočimo problem, nastojimo ga riješiti, no to ne možemo bez pomoći Grada. Školska godina počinje za desetak dana, krajnje je vrijeme da se učine barem male promjene koje će puno značiti za sigurnost naših učenika - ustvrdio je ravnatelj.

PROMETNA NESREĆA

Osnovna škola Antuna Gustava Matoša ima oko 580 učenika, a ove godine upisuje četiri prva razreda. Čak 73 prvašića ove godine postat će sudionici u prometu i morat će svladati mnoge prometne prepreke na putu do škole. Roditelji su zabrinuti i strahuju za sigurnost svoje djece. U parku kod škole zatekli smo Ivu Mihalića i Almu Marković, roditelje čija djeca pohađaju OŠ A. G. Matoša. Slažu se kako bi stanje Albrechtove trebalo biti prioritet u Zagrebu, pogotovo zato što se iz godine u godinu obnavljaju iste ulice u centru, dok ostale ostaju zapostavljene. Alma, majka dvoje djece, smatra kako se hitno trebaju postaviti semafori jer se zbog brze vožnje događaju mnoge prometne nesreće, a u jednoj je i sama sudjelovala. Nasreću, bez posljedica. Zabrinutost roditelja dijeli i 80-godišnja Jovanka Šajinović, baka učenika četvrtog razreda koja svakodnevno nadzire njegov povratak iz škole, dok ga otac vodi do škole. Prometni stručnjak Goran Husinec zabrinut je zbog stanja Albrechtove, a najviše ga brinu izblijedjeli pješački prijelazi.

- Djecu od malih nogu učimo da se cesta prelazi samo na zebri, a ovdje se ona uopće ne vidi. Ulica je ravna pa automobili postižu preveliku brzinu. Nužno je postaviti semafore i uspornike jer u suprotnom ugrožavamo živote naše djece - smatra Husinec. Nije riječ o velikim i skupim zahvatima pa mu nije jasno zašto oni već nisu učinjeni. - Trebali bi barem ponovno iscrtati zebru, ako se već ne može obnoviti cijeli asfalt - ustvrdio je.

ANKETA: Jeste li zadovoljni stanjem u Albrechtovoj ulici i kako djecu vodite u školu?

'Albrechtova je užasan problem posebno zbog djece. Svaki put tu ulicu samo krpaju i krpaju, a potpuno obnjavljaju neke nevažne i neprometne ulice. Sama je ulica toliko loša da šteti pješacima, vozačima, a može uništiti i automobil. Moja djeca još ne idu u školu. Valjda će popraviti cestu dok krenu', kaže ekonomist Ivo Milić.

'Svakako se trebaju staviti semafori. I Albrechtova i neke okolne ulice su grozne. Zbog djece bi se ova ulica trebnala odmah preurediti. Nije mi jasno što čekaju. Ja sam tamo kao pješak doživjela prometnu nesreću. Tuda prolaze kamioni, jure auti i problem im je stati i pustiti djecu da prijeđu preko ceste', kaže trgovkinja Alma Marković.

'Mog unuka tata ujutro prije posla vodi u školu, a meni kažu da s balkona pratim kada se vraća iz škole jer ga se bojimo pustiti samog jer nema ni poštene zebre. Srećom da mi zgrada gleda prema školi, a i ja još dobro vidim. Moja djeca su uvijek sama išla u školu i nisam se uopće toliko brinula kao za unuka', kaže umirovljenica Jovanka Šajinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:56