INICIJATIVA

ULICA U MAKSIMIRU USKORO ĆE NOSITI IME NOVINARSKE LEGENDE Bandić: 'Ubrzo ćemo to realizirati. Tomo Židak bio je moj prijatelj'

 CROPIX

Grad Zagreb i službeno je počeo proceduru preimenovanja Maksimirskog perivoja u Prilaz Tomislava Židaka, barda hrvatskoga sportskog novinarstva i zaljubljenika u nogometni klub Dinamo. Potvrdio je to gradonačelnik Milan Bandić u odgovoru Juri Ozmecu, predsjedniku Izvršnog odbora Hrvatskog zbora sportskih novinara, koji je predložio preimenovanje.

- Apsolutno ćemo to pustiti u proceduru i ubrzo realizirati. Tomo Židak je bio moj prijatelj. Željno očekujem napismeno vaš prijedlog. Iznenadila me Tomina smrt i za dva sata sam bio kod obitelji i stavio se na raspolaganje, kao što ću napraviti kada bilo tko umre, a tko je zadužio ovaj grad na bilo koji način - izjavio je u četvrtak gradonačelnik Milan Bandić za HRT-ovu emisiju “Gladne uši”. Zatim se prisjetio jedne zgode s Tomom od prije 15 godina.

Prekrasan čovjek

- Tada sam harao po gradskim četvrtima, a između ostalog i po Vugrovcu, gdje je Tomo rođen. Tamo možete osjetiti onaj pravi prigorski kajkavski. Kad sam tamo osnivao SDP, sreo sam Tomu u jednom lokalu. Rekao sam mu da sam sve u njegovu Vugrovcu učlanio u SDP, osim njega i njegove majke. Na to mi je Tomo rekao: ‘Jesi li ti lud? Jesi ponorel?! Pa da se ja učlanim u partiju tata bi mi se okrenuo u grobu!’ Takav je bio Tomo Židak. Jedan prekrasan, topao čovjek, koji je volio život i sport. Zato hvala na ideji da se se Maksimirski perivoj nazove po njemu - rekao je Bandić.

Jura Ozmec, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog zbora sportskih novinara, iznio je tri razloga zbog kojih je pokrenuo inicijativu da se taj perivoj, južno od Dinamova stadiona, preimenuje u Prilaz Tome Židaka.

- Tomo Židak je zadužio hrvatski sport i hrvatsko novinarstvo, i to jako. Znamo ga kao čovjeka koji je obožavao nogomet i Dinamo, ali i kompletan sport. Zato je naša ideja da prilaz koji se sada zove Maksimirski perivoj, koji vodi od okretišta tramvaja ispod južnog dijela stadiona u Maksimiru, na kojem je sada jedan lijepi bazen, nazove po Tomi Židaku. Tri su razloga za to. Prvi sam već rekao - Židak je obožavao sport. Drugi je razlog što tamo nema građana koji bi morali mijenjati osobne dokumente, dakle nećemo nikoga tjerati na dodatni trošak, i treće je to što će budući nogometni centar, koji će biti možda najljepši na svijetu, imati adresu Prilaz Tomislava Židaka 1, 3 ili 5, nije bitno - objasnio je Ozmec.

Blizina Dinama

Snježana, supruga pokojnog Tome Židaka, poručila je da je ponosna što će jedna ulica nositi ime njezina supruga i prijatelja te je izrazila zahvalu svima koji su ga voljeli.

- Još nisam percipirala da ga nema. Zajedno smo dugo radili u Sportskim novostima, prvo sam ga gledala kao kolegu, a zatim i kao supruga. Ali drago mi je da će se jedna ulica kraj Dinama zvati po Tomi. On je to zaslužio. I njegovu unuku koji ga je jako volio rekla sam da će se jedna ulica zvati po dedi, i bio je presretan, odmah je to rekao svim prijateljima. Taj je perivoj blizu našeg stana, a što je najvažnije, blizu je Dinama - poručila je Snježana Židak.

Tomislav Židak je tijekom 42-godišnje karijere ostavio neizbrisiv trag u novinarstvu kao kolumnist i urednik, a umro je prije dva mjeseca u Zagrebu u dobi od 64 godine. Rođen je 1. siječnja 1953. u Vugrovcu pokraj Zagreba, a novinarstvom se počeo baviti 1975. godine u Studentskom listu. Najveći dio karijere pisao je za Sportske novosti i Jutarnji list, a za svoj rad dobio je brojna priznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:02