SREDIŠĆE

Uskoro kreću radovi u kvartu uz Bundek: Na livadi uz MSU niknut će kompleks s tri nebodera

Stambeno-poslovni blok na maksimalno devet nadzemnih i nekoliko podzemnih etaža uskoro će niknuti neposredno uz Muzej suvremene umjetnosti u novozagrebačkom kvartu Središće.

Prva faza već je počela izgradnjom jednog trgovačkog centra, koji se navodi kao sastavni dio novog kompleksa.

Uređenje cesta

Kompleks će se nalaziti na zelenoj, trenutno neizgrađenoj površini omeđenoj ulicama Ede Murtića, Julija Knifera, Stonskom te Avenijom Dubrovnik, istočno od MSU.

Investitor, tvrtka Oporovec gradnja, već je dobio potrebne dozvole, lokacijsku i građevinsku, a prije nekoliko dana s Gradom su dogovorili da im se komunalni doprinosi umanje za iznos koji će uložiti u izgradnji prometnica i javne rasvjete na navedenoj parceli.

Tu je parcelu prije četiri godine Oporovec gradnja dobila od Grada u zamjenu za zemljište u Dubravi, a prošle je godine proveden arhitektonski natječaj na kojem je odabran rad studija Entasis, odnosno arhitekata Djive Dražića i Vedrana Vulelije, uz suradnika Nikolu Šimunovića.

Unatoč interesu medija, arhitekti nisu tada željeli javnosti prezentirati svoj projekt zbog, kako su tada navodili, dogovora s investitorom. Jutarnji list dobio je vizuale i prvi objavljujemo izgled budućeg kompleksa. Kako se bliži početak realizacije cijelog projekta, poznati su i neki detalji o kompleksu koji će promijeniti vizuru istočnog dijela Novog Zagreba, ali i zakloniti pogled na MSU onima koji dolaze iz smjera istoka ako zgrada bude uistinu imala propisanim maksimalnih devet katova.

Površina građevinske parcele je 19.651 četvorni metar, katnost spomenutih maksimalno devet etaža, a građevinska bruto površina ukupno 60.565 četvornih metara: 44.439 nadzemno i 16.126 podzemno.

U planu 400 stanova

Ukupno se u bloku predviđaju tri građevine, bit će 546 parkirališnih mjesta u podzemnim garažama, a na vanjskom parkiralištu, koje će urediti investitor, moći će se parkirati još 210 vozila. Broj stambenih jedinica bit će oko 400, a tvrtka je krajem lipnja putem oglasa tražila osobu koja će voditi projekt prodaje stanova, po čemu se može zaključiti da će gradnja i prodaja stanova započeti ubrzo.

O dosadašnjim poslovima tvrtke Oporovec gradnja na internetu se ne može doznati puno, no njezin direktor Mario Čolak poslovno je povezan s tvrtkom Feal koja iza sebe ima niz referenci kao projektant i investitor. Sama Oporovec gradnja nema nijednog zaposlenog, a Čolak je jedini član Uprave. Prošlu je godinu tvrtka poslovala s gubitkom: uprihodili su samo 358.512 kuna, čak 1,169.250 kn manje u odnosu na 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:25