AUTO ZA GRADONAČELNIKA

VELIKA NABAVA 277 NOVIH VOZILAVRIJEDNIH 55 MILIJUNA KUNAZa Bandića traže novi BMW 7 sazračnim ovjesom, snage 300 konja

Kad sljedeći put na zagrebačkim ulicama zamijetite luksuzno srebrno metalik vozilo s LED glavnim svjetlima, 19-colnim naplacima i snagom od 300 konja, velika je vjerojatnost da je pokraj vas prošao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svom novom automobilu.

Upravo takvog jučer je natječajem objavljenim na stranicama Narodnih novina zatražio Grad Zagreb.

Riječ je o investiciji od 44,2 milijuna kuna bez PDV-a poreznih obveznika kojima Grad Zagreb za gradske službe i podružnice Holdinga putem leasinga nabavlja 277 novih automobila - različitih gospodarskih vozila, ali i nekoliko osobnih auta srednje i više srednje klase, među kojima je i ovaj superluksuzni model.

Najluksuznije vozilo

Riječ je o jednom od dosad najsmjelijih javnih natječaja za novi automobil.

Naime, prema specifikacijama navedenim u službenoj dokumentaciji, radi se o najnovijem i najluksuznijem automobilu koji je moguće kupiti na našem tržištu, vozilu koje odgovara milijun kuna vrijednoj BMW sedmici koja je prvi put u Hrvatskoj predstavljena na Auto-showu 5. travnja, manifestaciji koju je svečano otvorio upravo gradonačelnik Milan Bandić najavivši kako grad time pokazuje da se “uhvatio u koštac s krizom”.

Dapače, Bandić je BMW sedmicu tamo odmah isprobao, sjeo na stražnje sjedalo, ispružio noge i pozirao fotografima.

U automobilu je tada s njim bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali njen se ured zasad još nije odlučio na ovako skupu nabavu.

A riječ je o itekako modernom vozilu.

Jednostavno rukovanje

Gradonačelnik Bandić i oni koji će ga koristiti u njemu će imati sjedala u kombinaciji kože i tkanine, a vozaču će na raspolaganju biti volan presvučen kožom.

Novost je i vrlo jednostavno i moderno rukovanje radijem i bluetoothom jer se u BMW sedmici njima upravlja gestikulacijom ruku umjesto pritiskanjem gumbića.

Tu je još i obavezan zračni ovjes, pogon na sva četiri kotača, automatski mjenjač i turbo dizel motor, a pristojna će vozila dobiti i neki drugi Bandićevi kolege.

Natječajem se, naime, nabavlja 13 vozila “srednje klase”.

Oni moraju biti snage najmanje 180 konja, sa sjedalima u kombinaciji alcantara i kože, karoserija treba biti metalik plave boje, a zahtjev su i automatski mjenjač, turbodizelski motor i nešto lošija bi-xenon glavna svjetla.

Sve skupa, za nova će se vozila izdvojiti 44,2 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 55,2 milijuna s PDV-om, što znači da će svaki novi automobil prosječno koštati 199.468 kuna s PDV-om.

Kako su nam objasnili u Službi za informiranje Grada Zagreba, natječajem se nabavljaju 83 vozila za Grad, dok je ostatak namijenjen pojedinačnim naručiteljima Zagrebačkog Holdinga kao što su AGM, Gradska plinara, Vodoopskrba i odvodnja te Zagrebačka stanogradnja.

Ima tu dosta furgona, kamiona s ceradom, pick-upa i terenskih vozila, ali prava je poslastica ipak ovaj model s posljednjeg auto-showa.

“Riječ je o vozilu za posebne namjene čija primjena podrazumijeva prijevoz visokih dužnosnika, konkretno, protokolarnih delegacija koje posjećuju Grad Zagreb, gradonačelnika Milana Bandića, ostalih dužnosnika i zaposlenika u pravnim osobama kojima je osnivač Republika Hrvatska”, napomenuli su iz Službe za informiranje.

Refundiranje troška

Skupocjena nabava dolazi nedugo nakon što je Grad izradio novi Pravilnik o korištenju službenih vozila, i to nakon što je Gradski kontrolni ured otkrio nepravilnosti.

Prema njemu, pravo na službeni automobil i 24 sata uz gradonačelnika imaju šef Skupštine i prva potpredsjednica, a ostalima gradonačelnik iznimno može odobriti korištenje vozila 24 sata dnevno.

No, službenici sada za službene potrebe mogu koristiti privatna vozila, za što će im Grad refundirati dvije kune po prijeđenom kilometru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:18