VATRENA BUKTINJA

VELIKI POŽAR PONOVNO BUKNUO U C.I.O.S.-u Gust dim nadvio se nad zapadnim dijelom Zagreba, pred jutro plamen zaustavljen, požar pod kontrolom

 Ronald Goršić / Facebook/HANZA MEDIA

NOVO>>> 05:33 Požar u C.I.O.S.-u na zagrebačkom Jankomiru je pod kontrolom, priopćeno je iz C.I.O.S-a.

"Požar je pod kontrolom. Plamen je zaustavljen, a vatrogasci trenutačno rahle požarište i zalijevaju opožareni materijal", kaže se u priopćenju.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama posebnim je priopćenjem izvijestio o večerašnjim rezultatima mjerenja kvalitete zraka koja je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Tijekom svih višestrukih mjerenja kvalitete zraka koja su provedena i u neposrednoj blizini požarišta i u široj okolini, kao i tijekom posljednjeg mjerenja provedenog u 01:00, nije zabilježena prisutnost štetnih plinova.

Dodaju kako je na intervenciju je izašlo 135 vatrogasaca sa jedanaest vozila i dvadeset pet vozila DVD-a. Građane mole da se ne zadržavaju na prostoru širenja dima te da opreza radi, vrata i prozore svojih domova drže zatvorene dok se požar u cijelosti ne ugasi..

Nastavni zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ nastavit će s kontinuiranim mjerenjima kvalitete zraka, a o rezultatima mjerenja javnost će biti bez odgode obaviještena.

--------------------------------------

22:24 - Požar je lokaliziran, još uvijek gori, ali je ograničen i vatra je puno manja. Na terenu je oko 100 vatrogasaca, a pored JVP Zagreb su i DVD-i iz prigradskih naselja.

Na terenu je i policija, te djelatnici grad ureda za upravljanje u hitnim situacijama predvođeni Pavlom Kalinićem.

Prema informacijama s terena ne gori nikakav opasan materijal, već se radi o glomaznom otpadu, uglavnom drvenoj građi.

- Nema opasnosti za zdravlje građana jer gori drvo, a ne plastika. Nema nikavog razloga za paniku, sve je pod kontrolom i ubrzo će sve biti dovedeno u red - kazao je Kalinić i savjetovao građane da zatvore prozore da ne bi udisali dim.

OGLASILI SE IZ CIOS-A 'Naš zaštitar je desetak minuta prije izbijanja požara primijetio paraglajdera koji je kružio nad otpadom, točno na mjestu izbijanja'

Tri sata nakon izbijanja požara, oglasili su se iz CIOS-a i kazali kako smatraju da je požar možda podmetnut.

Njihovo priopćenje prenosiimo u cijelosti:

'Nema ozlijeđenih u požaru koji je danas malo iza 20 sati zahvatio otvoreno skladište CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe, u zagrebačkom naselju Jankomir, Josipa Lončara 15. Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić, koji je na licu mjesta, izjavio je da je požar pod kontrolom, da je u intervenciji tridesetak vatrogasnih vozila, te da se procjenjuje da će požar biti ugašen za 15 do 20 sati.

Još nije poznat uzrok, ali je djelatnik zaštitarske službe centra za reciklažu dvorišta desetak minuta prije izbijanja požara primijetio paraglajdera koji je kružio nad otpadom, točno na mjestu izbijanja. Sukladno izjavi zaštitara, požar je izbio na samom vrhu hrpe otpada. Da je požar izbio na dohvatljivom mjestu, gašenje bi započela i zaštitarska služba centra za recilkažu, no dim je primijećen na nedostupnom vrhu, gdje nije uobičajeno da počnu požari izazvani samozapaljenjem otpada.

Gori otpadni namještaj i drugi drveni otpad i dio ograde otvorenog skladišta, a sva postrojenja i upravne zgrade su sigurni.

Javnost ćemo i dalje izvještavati o svim relevantnim činjenicama
', priopćili su iz CIOS-a.

------------------------------

20:58 - Gust dim nadvio se iznad zapadnog dijela Zagreba u ponedjeljak u 20:30 sati. Trideset vatrogasnih vozila poslano je na gašenje velikog požara koji je u ponedjeljak navečer buknuo u pogonu C.I.O.S.-a, tvrtke koja prikuplja i prerađuje industrijski otpad na zagrebačkom Jankomiru, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zagreb.

Zagreb, 010517.
U vecernjim satima planulo postrojenje tvrtke za sakupljanje i preradu industrijskih otpadaka C.I.O.S. 
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

'Intervencija je u tijeku, ne znamo detaljnije što se tamo događa. Previše gori, ali što točno gori, ne znamo', rekli su u dežurnom operativnom dežurstvu. Očekuju da će gašenje trajati 15 do 20 sati, odnosno čitavu noć.

Požar je prouzročio i ogroman dim koji se vidi u zapadnom dijelu grada te na području Novog Zagreba.

Jutarnji saznaje kako se zapalio otpad i kako ozlijeđenih nema.

Zagreb, 010517.
U vecernjim satima planulo postrojenje tvrtke za sakupljanje i preradu industrijskih otpadaka C.I.O.S. 
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

U Facebook grupi 'Zakaj volim Špansko' stanovnici su odmah podigli paniku.

'CIOS opet gori, zatvarajte prozore!' – napisali su, a mnogi su podijelili dramatične fotografije s mjesta događaja.

Zagreb, 010517.
U vecernjim satima planulo postrojenje tvrtke za sakupljanje i preradu industrijskih otpadaka C.I.O.S. 
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Podsjetimo, požar u C.I.O.S-u izbio je i u kolovozu 2015. godine kada je izgorjela sitno sprešana plastika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:35