GRAD POD OPSADOM

VELIKO OTKRIĆE Siget preplavili tragači za skrivenim blagom Sulejmana Veličanstvenog

 REUTERS

Isprva smo bili iznenađeni kad smo vidjeli ljude da se vrte oko naše kuće, izjavila je Aranka Horvath za New York Times.

Gospođa Horvath stanuje u mađarskom Szigetváru, gradu koji je mjesto pogibije hrvatskih branitelja koje je vodio Nikola Šubić Zrinski. Ljudi, koji su iznenadili građanku Sigeta, imali su u rukama metalne detektore pa joj je odmah postalo jasno o čemu je riječ: to su tragači za mitskim blagom koje je ostalo zakopano nakon što se osmanska armada odavde povukla. Lovce na blago je, pak, potaknula vijest objavljena u listopadu prošle godine da je pronađena stvarna lokacija zapovjednog mjesta na kojemu je tijekom opsade Sigeta boravio sultan Sulejman Veličanstveni i gdje je skončao.

Potom se proširila priča da je njegovo srce izvađeno iz tijela, stavljeno u zlatni kovčeg i zakopano u taboru. Nakon što su arheolozi objavili da su pronašli vjerojatnu točnu lokaciju Sulejmanova šatora, ubrzo su se u Siget počeli slijevati “tragači za izgubljenim kovčegom”. I građani su odmah uočili da bi mogli postati turističko središte za turske turiste, a onda i za investitore. Računaju da bi rujanski susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, turskoga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i mađarskog kolege Jánosa Ádera mogao biti pokretač procvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:11