PODUZETAN I ODGOVORAN GRAD

VELIKO PRIZNANJE ZA ZAGREB Dugogodišnji gradski projekt zapošljavanja branitelja ušao u najuži izbor ugledne europske nagrade!

Nominirani timovi u kategoriji Odgovorno i uključivo poduzetništvo ( Hrvati, Nizozemci i Nijemci): Druga s lijeva je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, a do nje pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih

Projekt “Zagreb-poduzetan i odgovoran grad”, koji je ove godine ušao u uži izbor za EEPA nagradu (European Enterprise Promotion Award), koja se na razini Europske unije dodjeljuje već 10 godina, nije uspio osvojiti glavnu nagradu na ceremoniji koja se 24. studenog održala u Bratislavi, ali sama činjenica da je Grad Zagreb u svojoj kategoriji “Odgovorno i uključivo poduzetništvo” od prijavljenih više od 340 projekata iz cijele EU bio nominiran, predstavlja uspjeh za Hrvatsku.

Pobjedu je odnio nizozemski Rotterdam, a uz Zagreb, tu su još nominirani bili i švedski Gothenburg, te projekt iz Njemačke.

Zagrebački projekt započeo je 2005. kroz Gradski ured za branitelje i Gradski ured za gospodarstvo, a riječ je o javnim radovima koji su organizirani za dugotrajno nezaposlene branitelje i građane. Kroz program je prošlo 3445 sudionika, a čak dvije trećine ih se nakon toga zaposlilo, ili pokrenulo svoj biznis. Branitelji su bili angažirani na dobrovoljnim javnim radovima čišćenja parkova Maksimir i Medvednica, a nakon 40 sati rada, imali su pravo na besplatno stručno usavršavanje ili prekvalifikaciju. Vesna Hefrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje, koju smo sreli u Bratislavi, pojasnila nam je koja je bila osnovna ideja projekta.

- Već više do 10 godina intezivno se trudimo zaposliti branitelje i članove njihovih obitelji. Branitelji su kroz javne radove učinili nešto na dobrobit zajednice, a poslije su se usavršavali, neki pokretali i svoje obrte ili jednostavne tvrtke. Više od dvije trećine ih je uspješno našlo posao. Riječ je o zanimanjima poput njegovatelja, masera, pomoćnika u nastavi, knjigovođe, zavarivača… - pojašnjava Hefrih.

Organizirali su i poduzetničke edukacije, pa su se mnogi i samozaposlili. Naglasak je na dugotrajno nezaposlenim braniteljima, ali mogu svi sudjelovati. Zapravo je riječ o ljudima koji su jako mladi otišli u rat, kada su se vratili počeli su ponovno raditi, ali su dobili otkaz, nemaju nikakva primanja i zato im se posebno želi pomoći. Na zavodu za zapošljavanje je trenutno oko 4000 takvih branitelja.

Projekt je prepoznala i mreža gradova EUROCITIES uvrstivši ga među 12 najboljih primjera europske prakse u promicanju socijalne uključivosti kroz zelene poslove, a Grad sada planira projekt prijaviti za EU fondove kako bi se mogle uključiti i ostale nezaposlene skupine.

Grad Zagreb, osim ovog programa, ima i nekoliko drugih projekata kojima pomaže poduzetnicima, što su prepoznali i u Europskoj komisiji, pa je na ovogodišnjoj konferenciji SME Assemblay, koja se održavala u Bratislavi od 23. do 25. studenog, plakat sa zagrebačkim projektom posebno izdvojen u dvorani gdje se održavala svečanost dodjela nagrada. SME Assembly je godišnje okupljanje više od 600 malih i srednjih poduzetnika, djelatnika Europske komisije i novinara koje se svake godine održava u državi koja predsjeda Europskom unijom. Iduće se godine održava u Estoniji.

EEPA daje priznanje uspješnim projektima koji potiču poduzetništvo i razvoj malog gospodarstva, a koje provode tijela javne vlasti samostalno ili u javno-privatnom partnerstvu. Od tada pa do danas, kroz projekte koji su se natjecali na EU razini, potaknuto je osnivanje preko 10.000 novih tvrtki. Ove godine pobjedu među svim nominiranim u svim kategorijama odnijela je Švedska, a nagrađeni su i Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Finska, Srbija i Nizozemska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:29