NOVI PRIHODI

ŽELITE ORGANIZIRATI FEŠTU KOD FONTANA ISPRED NSB-a? Nema problema, otkrivamo koliko će vas to koštati!

Prostor će se moći iznajmiti samo za javne manifestacije, koje se i inače održavaju na nekim gradskim trgovima i prostorima
 Neja Markičević / CROPIX

Želite li organizirati javnu manifestaciju na fontanama prekoputa Nacionalne sveučilišne knjižnice?

Nema problema.

Za jedan dan korištenja tog prostora s pet fontana, na kojima je moguće vizualizirati i logo vaše manifestacije, Gradu Zagrebu platit ćete 10.000 kuna.

Naime, Gradski ured za promet, graditeljstvo i prostorno uređenje krajem listopada proveo je internetsko savjetovanje s javnošću o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje javnih površina za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, komunalnih objekata u općoj uporabi, organiziranje manifestacija i organizaciju gradilišta.

Pravilnik

Izmjenama i dopunama tako se u pravilnik unijela i točka u tabeli VI., koja određuje naknade za korištenje javne površine bez postavljanja pokretnih naprava i privremenih građevina.

U njoj sada stoji kako se “komercijalna projekcija na fontanama u sklopu manifestacija - Ulica Hrvatske bratske zajednice” po danu naplaćuje 10.000 kuna.

Hologrami

Savjetovanje s javnošću trajalo je od 26. listopada do 3. studenoga, a prema izvješću, na izmjene i dopune Pravilnika nije iznesena niti jedna primjedba niti prijedlog.

Kako su nam rekli u Gradu, lokacija na kojoj se nalazi pet novih fontana dosad nije bila u Pravilniku o korištenju javnih površina te je stoga trebalo doći do izmjena i dopuna kako bi se omogućila komercijalizacija tog prostora.

Prostor oko fontana moći će se iznajmiti samo za javne manifestacije koje ne organizira Grad, a koje se i inače održavaju na gradskim trgovima i prostorima i za koje je potrebno platiti određenu naknadu i zakupninu. Primjerice, ako neka autokuća želi predstaviti novi model automobila ili neki sportski klub želi imati druženje s građanima i sponzorima kluba, to će moći održati na fontanama uz plaćanje zakupnine.

Prema tom objašnjenju, taj prostor neće moći unajmiti privatne osobe za vlastite potrebe.

Prostor s fontanama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice otvoren je početkom rujna u predizborno vrijeme, a osim u koncertima, posjetitelji su mogli uživati u svjetlosnim projekcijama povijesnih vizura Zagreba na fontanama i laserskom showu.

Na tom prostoru, primjerice, održano je i bacanje kugle na Hanžekovićevu memorijalu, a iskorišten je i kao mjesto dočeka sportaša s invaliditetom nakon povrataka s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:31