ZOOLOŠKI VRT

ZG ZOO PRIPREMA DODATNE BARIJERE NAKON BIJEGA VUČICE 'Strahovali smo da će se potući, ali na kraj pameti nam nije bilo da će ona uspjeti pobjeći'

Timaritelji vukova Ivan Šarić i Alan Kusić
 Ronald Goršić / CROPIX

Nakon bijega mlade vučice iz nastambe Zoološkog vrta među posjetitelje, stručni tim je odlučio da više ništa neće prepuštati slučaju. Nastambu će osigurati dodatnim barijerama.

To će, tvrdi edukator Tomislav Krizmanić, najvjerojatnije biti neprobojno staklo, kakvim je, primjerice, ograđen leopard, ili će se pak produbiti umjetni jarak kako bi životinjama bilo nemoguće preskočiti ogradu dodatno omeđenu električnim pastirom. Naime, postoji opasnost da je jednogodišnja ženka, koja je došla iz češkog Plzena, jednostavno po prirodi iznimno znatiželjna i hiperaktivna, pa bi pokušala ponoviti bijeg čim bi je ponovno pustili van iz unutarnje nastambe gdje se trenutno nalazi.

Zagreb, 021116.
Zagrebacki zoloski vrt.
Prica sa timariteljima povodom nedavnog bijega vucice iz nastambe.
Na fotografiji: nastamba za vukove je trenutno prazna dok se ne rijesi sigurnost nastambe.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX
Ograda koju je u ponedjeljak preskočila vučica i pobjegla u trenutku kada je nestalo struje

- To su novi vukovi koji su u Zagreb stigli prošlog utorka i normalno je da su odmah počeli istraživati nastambu. Osim toga, došli su iz različitih grupa, ženka je iz Plzena, a dvogodišnji mužjak iz Berlina. ‘Čehinji’ se možda nije svidio ‘Nijemac’ pa i to može biti razlog zašto se tako uporno trudila izaći iz zajedničke vanjske nastambe među posjetitelje. Kada smo ih puštali, strahovali smo da će se potući, ali na kraj pameti nam nije bilo da će vučica uspjeti pobjeći. Najslabije točke su kutevi nastambe koji će se morati posebno osigurati. Iako nitko nije vidio kako je pobjegla, vjerujemo da joj je to uspjelo baš skokom na rub nastambe - tvrdi timaritelj Šarić.

Od ponedjeljka, kada se vučica odlučila prošetati među posjetiteljima, koji su prema sigurnosnom protokolu odmah evakuirani podalje od nastambe sve dok vučica nije uspavana i vraćena u unutarnju kućicu, stručne službe su održale nekoliko hitnih sastanaka.

- Nažalost, radi sigurnosti posjetitelja morat ćemo žrtvovati lijep pogled na vukove. Sve je zapravo rezultat spleta okolnosti, jer baš u trenutku kada smo vukove pustili u vanjsku nastambu, zbog kondenzacije vlage je došlo do kratkog spoja i pada napona na električnom pastiru, pa je vučica nesmetano pobjegla. U suprotnom, struja bi je pecnula i ona bi odustala. Ipak, zbog poduzetne vučice, morat ćemo žrtvovati taj lijep pogled - ističe Krizmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:03