Zgrade prošle tehnički pregled iako je voda otrovna

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.08.2007. u 20:58

ZAGREB - Gradski ured za prostorno uređenje 9. veljače je zgradama u Palinovečkoj 19 I, J, K, L izdao uporabnu dozvolu iako je voda u zgradama na Vrbanima III dokazano otrovna te time zgrade prema zakonu nikako ne može dobiti uporabnu dozvolu.

Voda sadržava do 170 puta veću koncentraciju mineralnih ulja, a Zavod za javnog zdravstva već je u studenome 2006. strogo zabranilo svim stanarima vodu za piće, no dozvola je u međuvremenu ipak ishođena.

Na uporabnoj dozvoli koju je potpisala upravna savjetnica za graditeljstvo Marica Savić jasno stoji da je tehnički pregled obavljen 5. srpnja prošle godine, a da je dozvola dobivena sedam mjeseci nakon toga kada su uklonjeni svi nedostaci na zgradi. No, činjenica je da su se ispitivanja na vodi obavljala od rujna prošle godine do danas, a u svim nalazima potvrđeno je da voda nije za piće pa, sukladno zakonu, ne smije biti izdana uporabna dozvola.

   
Na uporabnoj dozvoli koju je potpisala upravna savjetnica za graditeljstvo Marica Savić jasno stoji kako je tehnički pregled obavljen 5. srpnja prošle godine (kliknite za uvećanje)

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić zaštitio je svoju zaposlenicu, tvrdeći da ona nije kriva, nego da je moguće da su predstavnici Ministarstva i Gradskog ureda za zdravstvo koji su zaduženi za kontrolu vode na tehničkom pregledu pogriješili.

- U ponedjeljak ćemo vidjeti tko je sjedio u tom povjerenstvu. Ako su prikupljene sve suglasnosti i ako je sve potpisano i pečatirano, onda neka istražuje inspekcija čiji je to propust. Ako se utvrdi da svi potrebni atesti nisu priloženi i ako je pogrešku počinila Marica Savić ili netko od djelatnika ovog ureda, morat će odgovarati - rekao je Jelavić.

Nadležni su uredi izašli na teren već prije tjedan dana i vjerujem da sve rješavaju. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar i Zavod za javno zdravstvo pobrinut će se da problem na Vrbanima ubrzo bude riješen

Milan Bandić
Osim Gradski ured za zdravstvo u kojem su za ponedjeljak zakazali hitni sastanak sa sanitarnom inspekcijom, investitorom i izvođačem Zagrebgradnjom i Geoprojektom te stanare, slučaj zagađene vode na noge je podigao i policiju čiji su službenici u civilu u subotu istražili dokumentaciju o štetnoj vodi.

No, da je situacija na Vrbanima zaista alarmantna te da je moguće da je voda, osim mineralnim uljima, zagađena i kancerogenim tvarima poput benzena i fenola, potvrđuje i jedan od nalaza sanitarne inspekcije iz studenoga prošle godine.

- U cilju identifikacije izdvojeni su spektri masa sastojaka koji najviše odgovaraju C3 supstituentima benzena, viših supstituiranih derivata zasićenih i nezasićenih alkohola te derivati fenola - stoji u nalazu koji je potpisao sanitarni inspektor. Nitko od nadležnih u Sanitarnoj inspekciji i Zavodu za javno zdravstvo nije htio potvrditi prisustvo kancerogenih tvari u vodi, ali ih nije ni demantirao. Toksikolog Franjo Plavšić kaže kako je moguće da je u vodi prisutna i nedozvoljena količina benzena, fenola i policikličkih aromatskih ugljikovodika.

- Od svih navedenih tvari najštetniji je benzol koji je kancerogen. Postoji vjerojatnost da netko od ljudi koji dulje konzumiraju takvu zagađenu vodu oboli od tumora. Ne mora nitko oboljeti, ali ne isključujem tu mogućnost - rekao je Plavšić koji je upoznat s problemom na Vrbanima. Nadalje, objašnjava, da je kontaktirao s kolegom koji ima Institut i bavi se ovakvim slučajevima. - Kolega mi je rekao da vjeruje da se mineralna ulja ne mogu isprati. Smatra da je jedino riješenje zamjena cijevi  - rekao je Plavšić.

Kad se istuširam, smrdim po benzinu

- Kada dođem na posao, a prije toga se istuširam, kolege me pitaju jesam li točio benzin - ispričao je Marijan Jurić koji s obitelji živi u jednoj od ugroženih zgrada, a kaže da mjesečno potroši oko 400 kuna za flaširanu vodu. Riječi pohvale nije nimala ni stanarka Radmila Tolić. -  Željeli smo riješiti stambena pitanja, a sada moramo čekati da se ponovi Karlovačka pivovara kako bi se našlo rješenje - ispričala je Radmila, majka dvoje djece.

M. Hrupić;I. Krnić;B. Blašković

Izdvajamo