Znanstveni novaci protiv gradnje bore se grafitima i upozorenjima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.05.2007. u 23:12

Na livadi u Ulici grada Chicaga na kojoj se još prije dva tjedna igralo stotinu djece znanstvenih novaka koji žive u obližnjim zgradama, odnedavno je građevinskom ceradom zatvoren prostor predviđen za izgradnju visoke zgrade sa 195 stanova.

No, kako mladi znanstvenici i njihova djeca ne žele da im se jedina obližnja zelena površina pretvori u stambenu zgradu,  zajedničkim su snagama pokrenuli inicijativu Zeleno Borovje. Pod parolom LivaDA, pisanjem grafita i crtanjem po ogradi, upućivanjem zahtjeva, zamolbi i upozorenja, mladi su se znanstvenici pridružili udruzi Grad građanima i, kažu, ne odustaju od svojih namjera. Ivana Kurtović Budja, jedna od mladih majki čija se djeca tamo igraju, kaže da još uvijek nema ploče s istaknutim imenima investitora, a Grad za njih još uvijek nema sluha.

- Sve se dogodilo vrlo brzo. Jedan su dan došli geodeti, a već sljedeći je postavljena ograda. Nisu nam ostavili ni prostor za prolazak do vlastitih stanova, pa smo počeli s pisanjem grafita. Dan kasnije napravili su minijaturni pločnik između ograde i zgrade kojim jedva prolazimo. Ne znamo tko je investitor, no nakon prvih akcija s grafitima uveo je noćne čuvare - rekla je Kurtović Budja. Pročelnik Grada za izgradnju Davor Jelavić kaže kako je prostor i prije bio namijenjen izgradnji.

- Lokacijska dozvola je izdana tvrtki TEM 95 koja je prostor kupila od Grada, a taj je prostor označen kao M1, dakle, pretežno stambena površina na kojoj je još ranije predviđena stambena zgrada. Postupak izdavanja građevinske dozvole je u tijeku, no investitor je uranio s radovima pa je građevinska inspekcija bila primorana intervenirati kaznom, te naložiti investitoru da odveze pijesak koji je dovezao - rekao je Jelavić. Nikola Biliškov, inženjer kemije koji živi preko puta livade, kaže kako su od Vijeća gradske četvrti Peščenica Žitnjak zatražili da se livada prenamijeni u igralište.

- Mi smo voljni sami financirati uređenje igrališta, no nitko nije imao sluha. Sada nećemo dopustiti da se ovdje izgradi zgrada. Osnovat ćemo udrugu ako treba, a planiramo akcije poput bacanja tisuću papirnatih aviona preko puta ograde i slično. Ukratko, svakodnevno ćemo se na ovaj ili onaj način boriti protiv izgradnje i sačuvat ćemo svoju livadu. Ovdje se dnevno igra doslovce stotinu djece - istaknuo je Biliškov. Do vlasnika tvrtke TEM 95 tijekom današnjeg dana nismo uspjeli doći.


Nebojša Grbačić

Izdvajamo