BIVŠI LINIĆEV POMOĆNIK

DORH 'Branko Šegon nije počinio kazneno djelo, ali se diže optužnica za sukob interesa'

Nadležna tijela HBOR-a postupala na isti način kao i u drugim slučajevima, priopćio je DORH
 Damjan Tadic / CROPIX

U postupku odobravanja kredita HBOR-a tvrki Facta Vera, bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, nije bilo elemenata kaznenog djela. Ovaj zaključak priopćio je DORH nakon završene istrage.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem navodnih nezakonitosti i pogodovanju društvu Facta Vera d.o.o. u suvlasništvu Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija, u postupku odobravanja kredita od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) nisu utvrđeni elementi kaznenog djela stoji u priopćenju.

USKOK je, nakon medijskih napisa u kojima se ukazivalo na moguće nezakonitosti i pogodovanje u postupku odobravanja kredita društvu Facta Vera d.o.o. od strane HBOR-a, Policijskom nacionalnom USKOK-u naložio provođenje kriminalističkog istraživanja tijekom kojeg je pribavljena obimna poslovna dokumentacija te su obavljeni obavijesni razgovori. Osim toga je USKOK od banaka i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pribavio i drugu relevantnu dokumentaciju.

Iz svih prikupljenih podataka proizlazi da su u postupku odobravanja kredita društvu Facta Vera d.o.o. nadležna tijela HBOR-a postupala na isti način kao i u drugim slučajevima te da je postupanje HBOR-a bilo u skladu sa internim propisima i procedurama banke koja nisu mijenjana za potrebe odobrenja kredita tom društvu. Slijedom navedenog, u predmetnom slučaju nisu utvrđeni elementi kaznenog djela.

Budući da su u postupanju društva Facta Vera d.o.o. kao pravne osobe i Tonija Šegona kao odgovorne osobe u pravnoj osobi utvrđeni elementi prekršaja iz čl. 50. st. 2. u vezi st. 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu će protiv društva Facta Vera d.o.o. i Tonija Šegona podnijeti optužni prijedlog, piše u priopćenju DORH-a.

Branko Šegon izjavio je danas da je zadovoljan odlukom državnog odvjetništva koje je, zaključkom da pri dodjeli kredita HBOR-a tvrtki Facta Vera nije bilo elemenata kaznenog djela, tek potvrdilo ono na što je on ukazivao od početka.

- Smatram da je normalno to što se dogodilo, jer smo od samog početka i ja i bivši ministar Slavko Linić i predsjednik uprave HBOR-a isticali da nikakvih nepravilnosti niti pogodovanja nije bilo, izjavio je Šegon Hini.

Dodao je da su u slučaju spornog kredita poštovana sva pravila i procedure. - Pravila su u tom slučaju bila ista kao i svima drugima koji su se bilo kada natjecali za dobivanje kredita, zaključio je Šegon.

Na pitanje da prokomentira izjavu premijera Zorana Milanovića koji je kazao da u tom slučaju uopće nije ukazivao na nezakonitosti već sukob interesa Šegon je rekao da ne vidi o kojem je sukobu interesa riječ.

- Ako nije bilo pogodovanja, onda ne znam o čemu je riječ. Sve sam napravio prema propisima i svoje udjele u tvrtki prenio na odvjetnički ured. Ponavljam da nije bilo nikakvih utjecaja ili pogodovanja te da je sve obavljeno po proceduri, ponovio je Šegon.

Upitan hoće li nakon odluke koja mu ide u prilog tražiti povratak u Ministartsvo financija Šegon je rekao da on nema što tražiti u ekipi Zorana Milanovića. - On je jasno rekao što misli i za mene je ta priča završena, kazao je Šegon.

Ministar uprave Arsen Bauk nalaz Državnog odvjetništva po kojem nisu utvrđeni elementi kaznenog djela u postupku odobravanja kredita HBOR-a Facta Veri d.o.o. u suvlasništvu bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona danas je ocijenio očekivanom i dobrom odlukom.

- To je očekivano. Mislim da je to dobra odluka. Gospodin je bio dio vladajuće garniture i dobro je da nije bilo elemenata kaznenog djela. To svakom članu Vlade treba biti drago, neovisno o dnevno-političkim, unutastranačkim i drugim interesima. To nije stvar pravosuđa, rekao je Bauk novinarima u Saboru.

Na opasku da je zbog tog slučaja Šegon smijenjen s mjesta pomoćnika ministra, Bauk je kazao kako premijer Zoran Milanović tražeći Šegonovu smjenu nije ni spominjao kazneno djelo.

"Mislim da predsjednik Vlade u svom objašnjenju poteza koje je u tom smislu tražio od bivšeg ministra financija nije ni spominjao kazneno djelo ni prekršaj", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:20